English

mouseioaianis.gr                                                                                                                                                                                                                              

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2018

PDF

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου και στο Αρχοντικό της Πούλκως, εξαίρετο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στη Σιάτιστα, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2017, επέλεξε να κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, σηματοδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον της Υπηρεσίας για όλη την Π.Ε. Κοζάνης, περιοχή αρμοδιότητάς της.

Την κοπή της πίτας έκανε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κκ Παύλος. Παρευρέθησαν επίσης ο Δήμαρχος Δήμου Βοΐου κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λάζαρος Γκερεχτές και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λευτέρης Τζιλίνης.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας κ. Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στη δραστηριότητα της Εφορείας κατά τη χρονιά που πέρασε, επικεντρώνοντας στα θέματα του Δήμου Βοΐου, ευχαρίστησε το Δήμο και την Μητρόπολη για τη συνεργασία τους, καθώς και για την παρουσία τους στην εκδήλωση, ευχόμενη σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη προσφέρθηκε αντίγραφο πήλινου ελληνιστικού ειδωλίου της Αιανής, του ΤΑΠΑ. Ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο της πόλης.

Τα έξοδα της βασιλόπιτας κάλυψαν η εταιρεία συστημάτων ασφαλείας των Χαρζάκα Δημητρίου, Δουλόπικου Νίκου και Δινούση Παντελή, καθώς και το εργοστάσιο ξυλείας Χλιάπας Α.Ε. Η Εφορεία ευχαριστεί θερμά τους δύο χορηγούς και τους εύχεται καλή χρονιά.

9. DSC_0096.jpg8. DSC_0101.jpg7. DSC_0095.jpg6. DSC_0091.jpg5. DSC_3591.jpg4. DSC_3583.jpg3. DSC_3575.jpg2. DSC_3569.jpg13. DSC_0118.jpg14. DSC_0476.jpg12. DSC_0117.jpg11. DSC_0110.jpg1. DSC_0079.jpg10. DSC_0106.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

PDF

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αιανής στόλισαν φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, στην έδρα της, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Θερμές ευχαριστίες στο Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου κ. Νικόλαο Βλάχο και ιδιαίτερα στους μαθητές και τις δασκάλες των δύο τάξεων που επιμελήθηκαν το στολισμό του μικρού έλατου της αυλής, με στολίδια που έφτιαξαν μόνοι τους, με πολύ μεράκι. Τη δράση, από πλευράς της Εφορείας, ανέλαβε η αρχαιολόγος Χρύσα Τσαγκούλη.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη και το προσωπικό εύχονται σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2018.

 


 

DSC_0377.jpgDSC_0371.JPGDSC_0359.jpgDSC_0344.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΠΟΥΛΚΩ

PDF

Το Αρχοντικό της Πούλκως, στη Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου Κοζάνης, επισκέφθηκε σήμερα 4 Νοεμβρίου 2017, η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο του εορτασμού της 105ης επετείου της μάχης της Σιάτιστας και της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό.

Στο αρχοντικό ξεναγήθηκε από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, κα Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.

 

Η Εφορεία ευχαριστεί θερμά την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την τιμή που της έκανε, μέσα σε ένα ιδιαίτερα πιεστικό πρόγραμμα, να επισκεφθεί το μνημείο, λαμπρό δείγμα μιας ακμάζουσας περιόδου της  πόλης και της ευρύτερης περιοχής, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον της Πολιτείας, και του ιδίου προσωπικά, για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.

 

DSC_0876.jpgB 005.jpgDSC_0846.jpgDSC_0848.jpgDSC_0850.jpgDSC_0858.jpgDSC_0865.jpgDSC_0868.jpgDSC_0883.jpgDSC_5156.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

ΣΕΑ_2017

PDF

 

«Λιγνίτης, Αρχαιότητες και Τοπικές Κοινωνίες» ήταν το θέμα με το οποίο συμμετείχε φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στην εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την «Ημέρα προβολής του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», με θέμα για το 2017 «Μνημεία, ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες: ασύμβατη σχέση ή διαχρονική συνύπαρξη».

Η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης και οι ανασκαφές στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ άνοιξαν στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2017, και υποδέχθηκαν το ενδιαφερόμενο κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με τη μεθοδολογία και τις συνθήκες διεξαγωγής των μεγάλων αυτών σωστικών ανασκαφών στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, με τα μέχρι τώρα ευρήματα και τη σημασία τους για την περιοχή, ενώ είχαν παράλληλα την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εν εξελίξει ανασκαφές και τα ευρήματά τους, στη Μαυροπηγή και τον Κλείτο (Νότιο Πεδίο).

Στις ανασκαφές ξεναγήθηκαν από τους συμβασιούχους αρχαιολόγους – υπεύθυνους των εργασιών στο πεδίο, Άλκη Ζαρογιάννη, Κλεονίκη Τσεργά, Σοφία Λύχνα και Κική Παπάζογλου, καθώς και την Προϊσταμένη της Εφορείας και υπεύθυνη των ανασκαφών Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.

Τα ευρήματα των ανασκαφών των λιγνιτωρυχείων, μέρος των οποίων εκτίθεται στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, παρουσίασε στην 5η τάξη του Δημοτικού Σχολείου Χ. Μούκα που την επισκέφθηκε, η αρχαιολόγος της Εφορείας Βιβή Ευαγγέλογλου.

Μετά από 22 χρόνια ανασκαφών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημοσίων Έργων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συνεχίζει να προπορεύεται των εκσκαφών κάθε μεγάλου αναπτυξιακού έργου, όπως ορίζει ο Αρχαιολογικό Νόμος, αποδεικνύοντας πως ανάπτυξη, μνημεία και τοπικές κοινωνίες μπορούν να συνυπάρχουν, με επωφελή αποτελέσματα για τον τόπο και την πολιτισμική του κληρονομιά.

DSC_4920.JPGDSC_4951.jpgDSC_4899.jpgDSC_4873.jpgDSC_0074.jpgDSC_4858.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

 

 

 

ΠΝΟΕΣ ΑΝΕΜΩΝ

PDF

Παιδικές πνοές φύσηξαν σήμερα στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός», του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία για το 2017 έχει ως κεντρικό θέμα τον «αέρα» και τίτλο «Πνοές ανέμων», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετείχε με εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή του αέρα στην κεραμική».

Αντικείμενό της ήταν η κατασκευή και το ψήσιμο χειροποίητων αγγείων σε ανοιχτή φωτιά, επικεντρώνοντας στη συμβολή του αέρα στη διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα της όπτησης. Το ψήσιμο αγγείων και άλλων πήλινων αντικειμένων γινόταν σε αναγωγική ή οξειδωτική ατμόσφαιρα, συνθήκες που ήλεγχαν απόλυτα οι κεραμείς ήδη από την αρχή της Νεολιθικής εποχής (από το 6.500 π.Χ. περίπου), και τις αξιοποίησαν ακόμα και στη διακόσμηση αγγείων. Η υψηλή ποιότητα της κεραμικής διαπιστώνεται ήδη από τα πρώτα της βήματα, βεβαιώνοντας ανεπτυγμένη τεχνολογία, ενώ αρχαιολογικές και εθνογραφικές μελέτες συνδέουν τα πρώτα πήλινα αγγεία με ειδικές χρήσεις και με γυναίκες κεραμείς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής επισκέφθηκαν συνολικά ενενήντα τέσσερις μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Ξηρολίμνης και Περδίκκα, του νομού Κοζάνης, με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους.

Τα παιδιά αρχικά ενημερώθηκαν από τους αρχαιολόγους της Εφορείας σχετικά με την πρώτη ύλη, που είναι ο πηλός, ενώ παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ανασκαφικό υλικό, όπως όστρακα - θραύσματα αγγείων, λίθινα και οστέινα εργαλεία. Επίσης, περιεργάσθηκαν σύγχρονα χειροποίητα αγγεία, που κατασκεύασαν οι συντηρητές της Υπηρεσίας για την συγκεκριμένη δράση. Η όλη διαδικασία εμπλουτίστηκε με τη δημιουργική απασχόληση των μαθητών με το πλάσιμο αγγείων με τον πηλό που τους προσφέρθηκε. Ακολούθησε προσομοίωση του ψησίματος αγγείων σε ανοιχτό φούρνο - λάκκο.

Στο τέλος της δράσης τα παιδιά επισκέφθηκαν την Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ είχαν και την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν κεραμικό κλίβανο που αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή του ελληνιστικού οικισμού του Πολυμύλου, στο πλαίσιο κατασκευής της Εγνατίας οδού. Επίσης, διανεμήθηκε στους μικρούς μαθητές εποπτικό υλικό που διέθεσε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναντίρρητα, η συμμετοχή των παιδιών ήταν άμεση και εξαιρετικά βιωματική, γεγονός που αποτέλεσε εφαλτήριο για την συνέχεια ανάλογων δράσεων.

Υπενθυμίζουμε στο κοινό ότι σε όλη τη διάρκεια της επικοινωνιακής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός», στις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017, η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

 


9. DSC_0620.JPG8. DSC_0603.JPG7. DSC_0583.JPG6. DSC_8175.JPG5. DSC_8233.JPG4. DSC_8201.JPG3. DSC_8198.JPG20. DSC_0669.JPG2. DSC_8162.JPG18. DSC_0665.JPG19. DSC_8293.JPG17. DSC_8275.JPG16. DSC_0646.JPG15. DSC_8298.JPG14. DSC_8220.JPG13. DSC_0679.JPG12. DSC_0607.JPG11. DSC_0641.JPG1. DSC_8168.JPG10. DSC_0616.JPG0.DSC_0423.JPG01. DSC_0435.JPG


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

Την αφίσα - poster του υπουργείου μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ

 


 

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Κοπή πίτας απο την

Εφορεία Αρχαιοτήτων

Κοζάνης

για περισσότερα  πατήστε εδώ

 

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα ως Παρασκευή 8.00 – 15.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.00 – 15.00

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 129 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.