title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

PDF


 

Με επιτυχία και πολύ παιχνίδι γιορτάστηκε φέτος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με επιλεγμένο για το 2019 θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης διοργάνωσε διήμερη εκδήλωση, υπό τον γενικό τίτλο: «Ελάτε να παίξουμε! Παιχνίδια του χθες, του σήμερα και του αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής».

 

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 17 Μαΐου, στην αυλή του Μουσείου, 171 συνολικά μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Αιανής και Γαλατινής, του ολοήμερου Νηπιαγωγείου Άρδασσας και του Νηπιαγωγείου Αγ. Χριστοφόρου, ενημερώθηκαν με διαδραστικό τρόπο και μέσα από πέντε πίνακες με εποπτικό υλικό, για τα παιχνίδια της Αρχαιότητας, τα παραδοσιακά παιχνίδια της Αιανής και της ευρύτερης περιοχής του νομού Κοζάνης, αλλά και για τα σύγχρονα παιχνίδια.

Ακολούθως, έπαιξαν πολλά από αυτά, στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία του Μουσείου, με την καθοδήγηση του προσωπικού της Εφορείας. Τα παιχνίδια που επιλέχθηκαν από την Αρχαιότητα ήταν η τυφλόμυγα (μυΐνδα ή χαλκή μυία), το κουτσό (ασκωλιασμός), το τσέρκι (κρικηλασία ή τροχός), παιχνίδια με αστραγάλους όπως οι πεντάρες (ώμιλλα) και τα πεντόβολα (πεντάλιθα). Από την παράδοση επιλέχθηκαν το σχοινάκι, το τζαμί, τα μήλα, οι μπίλιες, τα καπάκια, τα αυτοκινητάκια, η γραμμίτσα, το περνάει – περνάει η μέλισσα, οι παπαρούνες, το τσέγκι – τσέγκι παπατσέγκι και άλλα. Από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά παιχνίδια επιλέχθηκαν δύο, εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Τέλος, τα παιδιά, όπως τους ζητήθηκε, έγραψαν σε μαυροπίνακα το παιχνίδι που επιλέγουν να μεταφερθεί στο μέλλον. Ανάμεσά τους, το κρυφτό, η τυφλόμυγα, η σβούρα, το τζαμί, τα μήλα και το fortnite.

 

Το καλωσόρισμα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων του Συλλόγου Γυναικών Αιανής και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πρόοδος» Αιανής, που συμμετείχαν στην παρουσίαση, καθώς και την γενική παρουσίαση του θέματος έκανε η Προϊσταμένη της Εφορείας Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Το προσωπικό της Εφορείας, διοργάνωσε τη σημερινή γιορτή με πολύ κέφι και αγάπη, αποδεικνύοντας πως όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, κρύβουμε μέσα μας ένα παιδί. Ανοίξαμε βιβλία, αναζητώντας παιχνίδια της Αρχαιότητας. Ανατρέξαμε στις προσωπικές μας μνήμες, θυμηθήκαμε ποια παιχνίδια παίζαμε και πως, ανοίξαμε άλμπουλ αναζητώντας παλιές φωτογραφίες, που δυστυχώς είναι ελάχιστες και δεν μας πάνε πιο πίσω από το 1979, αφού ελάχιστοι τότε είχαν φωτογραφική μηχανή. Κατασκευάσαμε παιχνίδια του χθες, αγοράσαμε ή κατεβάσαμε από το διαδίκτυο παιχνίδια του σήμερα, και ήρθαμε σε επαφή με τους σημερινούς νέους, προσπαθώντας να καταλάβουμε τον κόσμο τους. Περιμέναμε λοιπόν με αγωνία τη σημερινή μέρα, όχι μόνο για να παίξουμε όλοι μαζί, αλλά κυρίως να γνωρίσουμε τα παιχνίδια της κάθε εποχής.

Τα παιχνίδια δεν έλειψαν ποτέ και από καμιά κοινωνία, αντικατοπτρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Διαφοροποιούνταν πάντα ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εποχή του χρόνου, την ώρα της ημέρας και το χώρο που παίζονταν, τον αριθμό των παιδιών που συμμετείχαν, τη χρήση ή μη αντικειμένων και άλλα.

Πολλά σημερινά παιχνίδια, ανάγονται στην Αρχαιότητα, κάποια από αυτά, ίσως και στην Προϊστορία ακόμα. Άλλα συνεχίζονται αυτούσια ή ελαφρώς τροποποιημένα. Άλλα χάθηκαν ή αντικαταστάθηκαν με άλλα παρόμοια. Σαφή όμως διαχωριστική γραμμή θέτει στη σύγχρονη εποχή η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας και η κοινωνική αλλαγή που τη συνόδευσε. Η ύπαιθρος και τα χωριά, εγκαταλείφθηκαν σταδιακά τα τελευταία 50 χρόνια και οι άνθρωποι μετακινήθηκαν στις πόλεις. Οι αλάνες χάθηκαν και τα νέα παιχνίδια προσαρμόστηκαν στο νέο κοινωνικό αστικοποιημένο περιβάλλον. Στο περιβάλλον που, με την εισβολή του πλαστικού και, την τελευταία εικοσαετία περίπου, του ηλεκτρονικού υπολογιστή στη ζωή μας, αφαίρεσε τη σωματική άσκηση από το παιχνίδι, που ήταν βασικό χαρακτηριστικό των παιχνιδιών όλων των προηγούμενων περιόδων, και προσανατολίστηκε στην αντικατάστασή της με μια εικονική πραγματικότητα, με εικονική κίνηση. Στο περιβάλλον που γέννησε την παγκοσμιοποίηση.

Αυτό που παραμένει όμως αναλλοίωτο στο χρόνο είναι η χαρά του παιχνιδιού. Ήταν πάντα ίδια και ποτέ, ευτυχώς, δεν εξαρτιόταν από τα χρήματα. Δεν δίνει περισσότερη χαρά μια σύγχρονη πολυτελής κούκλα, για παράδειγμα, από μια πάνινη φτιαγμένη από τα χέρια της γιαγιάς, ούτε η δερμάτινη μπάλα από την πάνινη, ούτε είναι πιο ευτυχισμένα τα σημερινά παιδιά που παίζουν με το κινητό τους, με παιδιά από άλλα μέρη της γης, από τα παιδιά που έπαιζαν κάποτε πετροπόλεμο, και το αντίστροφο. Και φυσικά πάντα υπήρχαν κίνδυνοι και επικίνδυνα παιχνίδια, που δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε…» 

 

Την έρευνα, καταγραφή και παρουσίαση των παιχνιδιών της Αρχαιότητας έκανε η Άννα Κλημάντου, με τη συνεργασία της Βιβής Ευαγγέλογλου. Για τα παραδοσιακά παιχνίδια της Αιανής και της ευρύτερης περιοχής συνεργάστηκαν στην καταγραφή τους η Α. Χονδρογιάννη- Μετόκη, η Γιάννα Στάμου και ο Αντώνης Κύρινας. Παράλληλα, κάποια από αυτά ετοίμασαν και παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των δύο Συλλόγων, Παναγιώτα Φούτσιου, Ευαγγελία Δάλλη, Βάλια Γαλάνη, Μαρία Καλύβα, Αθανασία Κοντού, Παναγιώτα Κύρινα, Μαρία Στάμου, και Βαγγέλης Τζέλλος. Την καταγραφή και παρουσίαση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του ιστορικού τους έκαναν ο Σταμάτης Μετόκης και η Ζωή Μάστορα, ενώ την επιλογή των παιχνιδιών που έπαιξαν τα παιδιά και την τεχνική υποστήριξη είχαν ο Παναγιώτης Κατσουλέας και ο Κώστας Μύρος. Την οργάνωση και προετοιμασία του χώρου έκαναν οι Γιώργος Λίτας, Χρήστος Γκουγκουλιάνας και Σάκης Κύρινας. Την εκπληκτική αφίσα και τους πίνακες επιμελήθηκε η Ελισάβετ Γρηγοράκου. Την ξενάγηση στην Έκθεση του Μουσείου έκανε η Χαρούλα Στυλιανάκου. Τη φωτογράφιση έκαναν η Γεωργία Καβουρίδου, ο Κώστας Μετόκης και  η Μόρφω Δούριου.

Τα πήλινα παιχνίδια (σβούρες, γιογιό, κότσια, κουδουνίστρες), αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών, τα δύο τελευταία όμοια με εκθέματα του Μουσείου Αιανής, κατασκεύασε ο Δαμιανός Πενογλίδης, τα συρμάτινα αυτοκινητάκια ο Στέλιος Γκούνας και συρμάτινο κρεβατάκι η Άννα Ματούλα. Τις πάνινες κούκλες και πάνινες μπάλες, με τις οποίες έπαιζαν κάποτε τζαμί στην Καρυδίτσα, επιμελήθηκε η Θωμαή Βακουφτσή και τις  κατασκεύασε η Μαρία Βακουφτσή, στην οποία οφείλουμε θερμές ευχαριστίες.  

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε προς όλους όσους εργάστηκαν για αυτή την εκδήλωση, στο προσωπικό της Εφορείας και ιδιαίτερα στους εθελοντές, όπως και στην Εκπαιδευτική Κοινότητα, που της έδωσε ζωή.

 

Το Σάββατο 18 Μαΐου, κύρια ημέρα του εορτασμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής επισκέφθηκαν 50 εισαχθέντες στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1958, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τις αρχαιολόγους Άννα Κλημάντου και Κατερίνα Αναγνωστοπούλου σχετικά με το θέμα των παιχνιδιών, μέσω του σχετικού εποπτικού υλικού, και ξεναγήθηκαν στην Έκθεση.              


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


DSC_5136.jpgDSC_5133.jpgDSC_5114.jpgDSC_5065.jpgDSC_5087.jpgDSC_5047.jpgDSC_5048.jpgDSC_5044.jpgDSC_5022.jpgDSC_5042.jpgDSC_0980.jpgDSC_0993.jpgDSC_0975.jpgDSC_0969.jpgDSC_0964.jpgDSC_0959.jpgDSC_0954.jpgDSC_0947.jpgDSC_0952.jpgDSC_0935.jpgDSC_0894.jpgDSC_0927.jpgDSC_0921.jpgDSC_0562.jpgDSC_0575.jpgDSC_0571.jpgDSC_0099.jpgDSC_0084.jpgDSC_0035.jpgDSC_0034.jpgDSC_0013.jpgDSC_0033.jpgDJI_0155.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση
THN ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ

ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ


 ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ

  ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

 

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ_2019

PDF

 

Πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία, 9-12 Μαΐου 2019, η επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου του Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, η οποία συμμετείχε  με εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Διαδρομές στη φύση».

 

Η εκδήλωση αναπτύχθηκε σε δύο άξονες:

 

·         Άνοιγμα, για το κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα, του Μακεδονικού Τάφου της Σπηλιάς Εορδαίας και τις τέσσερις ημέρες της εκδήλωσης, Παρασκευή έως και Κυριακή, 9-12 Μαΐου, με παράλληλη σήμανση των προθηκών της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης, όπου εκτίθεται μέρος των ευρημάτων του τάφου. Το κοινό και τους μαθητές που επισκέφθηκαν τον Τάφο, ενημέρωνε σχετικά η αρχαιολόγος της Εφορείας Χαρά Στυλιανάκου. Το μνημείο επισκέφθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουρικίου, αποτελούμενο από 45 μαθητές, καθώς και αρκετοί πολίτες.

·         Την Παρασκευή 10 Μαΐου, σε συνεργασία με το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Βοΐου, «ζωγραφίσαμε τη φύση», στο Αρχοντικό της Πούλκως. Οι 160 μικροί μαθητές της Σιάτιστας (Α΄ και Β΄ Τάξης Δημοτικού και Νήπια), αφού ξεναγήθηκαν σε μικρές ομάδες στο αρχοντικό, από την αρχαιολόγο της Εφορείας Βιβή Ευαγγέλογλου, ζωγράφισαν σε χαρτί τοπία και φυτικά μοτίβα από τον τοιχογραφικό διάκοσμο του αρχοντικού, και συμμετείχαν σε σύντομο αυτοσχέδιο θεατρικό δρώμενο, υποδυόμενοι τους στατιστινούς ενοίκους του και εμπόρους της εποχής. Επιπλέον, στο αρχοντικό ξεναγήθηκαν και 60 γονείς με τα παιδιά τους που το επισκέφθηκαν.

 

Η Εφορεία απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Βοΐου και ιδιαίτερα στην Εκπαιδευτική κοινότητα της Π.Ε. Κοζάνης, που σταθερά στηρίζει με τη συμμετοχή της τις εκδηλώσεις και τις άλλες δράσεις της.


ΦΩΤΑΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


IMG_3295.jpgIMG_3290.jpgIMG_3286.jpgIMG_3243.jpgIMG_3269.jpgIMG_3211.jpgIMG_3238.jpgDSC_7303_ ΣΠΗΛΙΑ.jpgDSC_7312_ ΣΠΗΛΙΑ.jpgDSC_7285_ ΣΠΗΛΙΑ.jpgDSC_7292_ ΣΠΗΛΙΑ.jpgDSC_0782.jpgDSC_7281_ ΣΠΗΛΙΑ.jpgDSC_0811_ ΣΠΗΛΙΑ.jpgDSC_0797.jpgDSC_0757.jpgDSC_0752.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση


 

ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ


 

H Αρχαιολόγος

PDF

Προβλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Απριλίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ «Η Αρχαιολόγος», του βραβευμένου σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη.

Η ταινία γυρίστηκε το 2012 και επιχειρεί, μέσα από τους αγώνες της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου – Μεντεσίδη για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και το Φράγμα Ιλαρίωνα, να αναδείξει το νόημα της «προσωπικής ευθύνης» και τη σημασία που έχει να την αναλαμβάνει κανείς.

Η προβολή έγινε στο πλαίσιο της «Εβδομάδας δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», που έχει ο καθιερώσει Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με θέμα για το 2019, «Η Αρχαιολογία στην Οθόνη».

Το κοινό καλωσόρισαν στο Μουσείο Αιανής η Προϊσταμένη της Εφορείας κα Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Ελένη Γεροφωκά, η οποία μετέφερε και γραπτό χαιρετισμό του σκηνοθέτη κ. Κίμωνα Τσακίρη, ο οποίος δεν κατάφερε παραστεί, καθώς η εκδήλωση συνέπεσε με την πρεμιέρα της νέας του ταινίας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Φίλες και φίλοι της αγαπημένης μου Αιανής,… Στην «Αρχαιολόγο» παρουσιάζουμε την προσπάθεια της Γεωργίας Καραμήτρου, των συνεργατών της, αλλά και τόσων ανθρώπων από την Αιανή και τις γύρω περιοχές, να σώσουν ό,τι μπορούν από τις αρχαιότητες που βρίσκονται στην περιοχή, να υπερβούν τα τοπικά συμφέροντα και την κακή χρήση των λέξεων «πρόοδος» και «ανάπτυξη», να βάλουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε «παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», να παραδώσουν τον πραγματικό πλούτο της περιοχής στις επόμενες γενιές. Είμαι σίγουρος ότι η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται από όλους όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αίθουσα, αλλά και από άλλους πολλούς, γι’ αυτό και αξίζουν σε όλους σας συγχαρητήρια…».

Τον ευχαριστούμε θερμά.


Ευχαριστούμε επίσης το κοινό που παραβρέθηκε, τιμώντας την εκδήλωσή μας, όπως και τον κ. Γιώργο Τζέλλο, πρώην Δήμαρχο Αιανής. 


1 DSC_0480.jpg1 DSC_0487.jpg1 DSC_0469.jpg1 DSC_0465.jpg1 DSC_0462.jpg1 DSC_0433.jpg1 DSC_0449.jpg1 DSC_0426.jpg1 DSC_0424.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση
Την αφίσα της Εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώΤην αφίσα του Υπουργείου Πολιτισμού μπορείτε να την δείτε εδώ


 

Η καλλιτεχνική έκφραση στο νομό Κοζάνης

PDF

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Απριλίου 2019, στο Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα, στην Κοζάνη, η έκθεση με τίτλο «Περδίκα μου γραμμένη…», που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπό τον γενικό τίτλο «Η καλλιτεχνική έκφραση στο νομό Κοζάνης», σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών. Τους καλλιτέχνες και το κοινό καλωσόρισαν οι Προϊστάμενοι των δύο Εφορειών.

 

Η έκθεση φιλοξενεί έργα λαϊκής τέχνης, δύο καλλιτεχνών από την Εράτυρα: Ζωγραφισμένα αυγά – «περδίκες» και έργα χαρακτικής σε γυαλί της κας Αγνής Κανδύλη-Βατιάνη, και ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες, της κας Βασιλικής Μ. Πάτκου.

Τι καλλιτέχνιδες προλόγισε ο καθηγητής χημείας κ. Βασίλης Στρέμπας, οποίος προσέγγισε το θέμα της «περδίκας» με το δικό του τρόπο και με τις βιωματικές του εμπειρίες από την γενέτειρά του, την Εράτυρα.

Ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες, και κυρίως έργα χαρακτικής σε γυαλί, ανάμεσά τους και μια νταμιτζάνα 150 ετών, και πολυάριθμες «περδίκες» - πανέμορφα ζωγραφιστά αυγά κότας, χήνας, στρουθοκαμήλου και άλλων πουλιών, εξαιρετικά έργα τέχνης, εμπνευσμένα από την παράδοση της Κοζάνης και των Γρεβενών, και τον τοιχογραφικό διάκοσμο των αρχοντικών της Εράτυρας, αλλά και σύγχρονες περίτεχνες δημιουργίες που εξελίσσουν την παράδοση, εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη, σε ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής της πόλης της Κοζάνης.

 

Υπενθυμίζουμε ότι, το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, 20 και 21 Απριλίου, και κατά τις ώρες 11:00-13:00, η κ. Αγνή Κανδύλη-Βατιάνη, συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για την μεταλαμπάδευση της παραδοσιακής αυτής τέχνης στις νεότερες γενιές, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της σε μεμονωμένα άτομα ή Συλλόγους, θα πραγματοποιήσει βιωματικό Εργαστήρι, διδάσκοντας την «Τεχνική Διακόσμησης Αυγών με το κοντύλι.

 

Διάρκεια έκθεσης: έως την Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 9:00- 14:00

 

Είσοδος ελεύθερη


DSC_0416.jpgDSC_0420.jpgDSC_0405.jpgDSC_0400.jpgDSC_0390.jpgDSC_0388.jpgDSC_0373.jpgDSC_0369.jpgDSC_0371.jpgDSC_0333.jpgDSC_0350.jpgDSC_0332.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση


 Την Αφίσα της Εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώ


 

Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία _2019

PDF

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 6 Απριλίου 2019, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, τα εγκαίνια της  Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα «Από την ανασκαφή στην παρουσίαση», που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Η Έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία» και αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Συλλόγου, που έχει ως στόχο να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία, διάσωση, αποκατάσταση, φύλαξη, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η δουλειά των Υπαλλήλων των Εφορειών Αρχαιοτήτων Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας, Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, Μαγνησίας και Κοζάνης καθώς και η πολιτισμική κληρονομιά των συγκεκριμένων περιοχών, προβάλλονται μέσα από 103 ταμπλό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Το κοινό καλωσόρισαν η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Κοζάνης κ. Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος κ. Σωτήρης Παπανικολάου, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια συνοδευόμενος από τον κ. Κώστα Καραβασίλη, Αντιπρόεδρο του ίδιου Συλλόγου, τον κ. Δημήτρη Βεργίδη, ταμία, και την κα Ειρήνη Σύρρου, μέλος.

Στα εγκαίνια αυτής της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έκθεσης, που μας αφορά όλους, και την οποία επιμελήθηκε με πολύ μεράκι το προσωπικό της ΕΦΑ Κοζάνης, παρέστησαν, εκπροσωπώντας τις  Εφορείες τους και ξεναγώντας τους παριστάμενους στα σπουδαιότερα μνημεία και στη δουλειά των υπαλλήλων τους:

Από την ΕΦΑ Ξάνθης, η Προϊσταμένη της Εφορείας κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή και η κ. Κυριακή Χατζηπροκοπίου, αρχαιολόγος.

Από την ΕΦΑ Πέλλας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Γιώργος Σταλίδης.

Από την ΕΦΑ Σπηλαιολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Βορείου Ελλάδος, κ. Φώτης Γεωργιάδης.

Παραβρέθηκαν επίσης, ο εργατοτεχνίτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Στυλιανός Καραμπίκας, και ο φύλακας της Βεργίνας κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Την ενημέρωση για την ΕΦΑ Κοζάνης έκανε η Προϊσταμένη της Εφορείας, η οποία προηγουμένως ξενάγησε στην Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Νίκο Παπανδρέου και τη συνοδεία του.

 

Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου 2019.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 


DSC_4438.jpgDSC_4409.jpgDSC_4422.jpgDSC_0463.jpgDSC_0478.jpgDSC_0476.jpgDSC_0443.jpgDSC_0132.jpgDSC_0136.jpgDSC_0099.jpgDSC_0085.jpgDSC_0061.jpgDSC_0083.jpgDSC_0044.jpgDSC_0057.jpgDSC_0025.jpgDSC_0033.jpgDSC_0031.jpgDSC_0010.jpgDSC_0023.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

Την αφίσα της εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώ

Την πρόσκληση της εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώ


 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα

Μουσείων στις 17 με 18 Μαΐου 

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

για περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ


Εκδήλωση για τις Πράσινες Πολιτιστικές

Διαδρομές με τίτλο

«Διαδρομές στη φύση»

στις  9 με 12 Μαΐου  2019

για περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ
Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 197 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.