title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2018

PDF

 

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 οι μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αιανής επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του.

Οι μικροί «τυμπανιστές» της Αιανής πλημμύρισαν με χριστουγεννιάτικες μελωδίες το Μουσείο και καλωσόρισαν μαζί με το προσωπικό τα Χριστούγεννα.

Το δέντρο στολίστηκε με τις παιδικές δημιουργικές χειροτεχνίες των μικρών μαθητών, που επιμελήθηκαν οι δάσκαλοί τους στο σχολείο, με υλικά που τους χορήγησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.


Στα παιδιά προσφέρθηκαν σοκολατένια εδέσματα από τους υπαλλήλους της Εφορείας και όλοι μαζί «μικροί και μεγάλοι εν δράσει», σας στέλνουν τις ευχές τους για χαρούμενες γιορτές γεμάτες υγεία και δημιουργικότητα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΑΝΗΣ

9.jpg8.jpg7.jpg6jpg.jpg4.jpg5.jpg1.jpg3.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση 


«Καλήν εσπέραν» στην αυλή της

Αρχαιολογικής Συλλογής της Κοζάνης

Ζέσταναν με το κέφι, τη χριστουγεννιάτικη διάθεση και τις μελωδικές φωνές τους την κρύα χειμωνιάτικη βραδιά της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου 2018, οι μαθητές του μουσικού συνόλου Βυζαντινής - Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, στην αυλή και την Έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης.

Η εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Καλήν εσπέραν…», συνδιοργανώθηκε από την ΕΦΑ Κοζάνης και το Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας.

Το κοινό που παραβρέθηκε απόλαυσε μια όμορφη μουσική βραδιά, με κάλαντα και άλλα μουσικά ακούσματα, με την επιμέλεια του κ. Ι. Ρουκούδη, ενώ είχε την ευκαιρία να δει ή να ξαναδεί τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται στη Συλλογή, προερχόμενα από κάθε γωνιά του νομού Κοζάνης.


Παρόμοιες εκδηλώσεις επιβεβαιώνουν σταθερά πως αρχαιότητες και νεολαία αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό μεταλαμπάδευσης του πολιτισμού μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

DSC_0752.jpgDSC_0741.jpgDSC_0722.jpgDSC_0694.jpgDSC_0687.jpgDSC_0675.jpgDSC_0669.jpgDSC_0657.jpgDSC_0637.jpgDSC_0638.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση 


Η ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 


 

ΠΝΟΕΣ ΑΝΕΜΩΝ 2018

PDF

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης η επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός», με γενικό τίτλο (για το 2017-2018) «Πνοές ανέμων» και θέμα «Η συμβολή του αέρα στην κεραμική».

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού και με τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης. Έλαβε χώρα, την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού, και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Έλαβαν μέρος συνολικά 380 μαθητές από την Π.Ε. Κοζάνης. Συγκεκριμένα, στο Βελβεντό παρακολούθησαν την εκδήλωση 120 μαθητές, από το Γυμνάσιο Βελβεντού, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου. Στην Αιανή συμμετείχαν 260 μαθητές, από το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο Αιανής, το Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μεγδάνη, καθώς και το 19ο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να καταδείξει τη συμβολή του αέρα στο ψήσιμο και το τελικό αποτέλεσμα στην επιφάνεια των πήλινων αγγείων των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Σχετική ενημέρωση επί του θέματος και γενικότερα επί της  κεραμικής παραγωγής από την έναρξή της, γύρω στο 6.500 π.Χ., μέχρι σήμερα, έκανε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη. Στους μαθητές προσφέρθηκε από ένα αναμνηστικό καπέλο της Εφορείας και, ακολούθως, τους δόθηκε η δυνατότητα να πλάσουν και οι ίδιοι πήλινα χειροποίητα αγγεία, με ή χωρίς τη βοήθεια χειροκίνητου τροχού. Στην Αιανή παρακολούθησαν επιπλέον, με πολύ ενδιαφέρον, την κατασκευή τροχήλατων αγγείων με ηλεκτροκίνητο τροχό, από τον κεραμοπλάστη Βασίλη Βαρδαξή, πειραματιζόμενα και τα ίδια, με τη βοήθειά του, στην κατασκευή τους.

Η ΕΦΑ Κοζάνης ευχαριστεί θερμά το ΚΠΕ Βελβεντού, και ιδιαίτερα τον Διευθυντή Κώστα Σαμαρά, για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, τον κεραμοπλάστη Βασίλη Βαρδαξή, και την Π/βάθμια και Δ/βάθμια Εκπαίδευση της Π.Ε. Κοζάνης που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Εφορείας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στους μικρούς και μεγάλους μαθητές, με τους συνοδεύοντες καθηγητές και δασκάλους τους, που μορφοποίησαν με τα χέρια και την ψυχή τους τον πηλό, ζωντανεύοντας τεχνικές, πρακτικές και σχήματα του παρελθόντος.

Καταλυτική για την προετοιμασία και υλοποίηση της εκδήλωσης υπήρξε η συμβολή του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού της ΕΦΑ Κοζάνης, ιδιαίτερα των συντηρητών και του εργατοτεχνικού προσωπικού, που έπλασαν, στέγνωσαν και έψησαν τα αγγεία, διδάσκοντας παράλληλα στους μαθητές την «μαγική» τέχνη της κατασκευής αγγείων από πηλό.   


 

9.AIANH.jpg8.AIANH.jpg7.AIANH.jpg6.AIANH.jpg5.AIANH .jpg3.AIANH.jpg4.AIANH .jpg2.AIANH.jpg13.AIANH.jpg12.AIANH.jpg11.AIANH.jpg10.AIANH.jpg1.AIANH .jpg9.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg8.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg7.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg5.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg6.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg4.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg2.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg3.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg11.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg12.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg1.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg10.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυσηH αφίσα της Εκδήλωσης
 

 

ΕΗΠΚ_2018

PDF

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 ο εορτασμός των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2018», με θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, την Τ.Κ. Ποντοκώμης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντοκώμης, και το Σύλλογο Κομμωτών Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε στο κλειστό αμφιθέατρο Ποντοκώμης και είχε ως γενικό τίτλο «Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής».

Διοργανωτές, συμμετέχοντες και παρευρισκόμενοι είχαν τη μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο, μέσα από τα εκατοντάδες (700 περίπου) τμήματα ανθρωπόμορφων, και στο σύνολό τους σχεδόν γυναικείων ειδωλίων, την εικόνα που αυτά μεταφέρουν για τη γυναίκα των πρώιμων περιόδων της Νεολιθικής εποχής (6500-6000 π.Χ.) στην περιοχή της σημερινής κοινότητας Ποντοκώμης (περιοχή Κίτρινης Λίμνης – πρώην έλος Σαριγκιόλ Κοζάνης).  

Τα ευρήματα προέκυψαν από την πρόσφατη σωστική ανασκαφή στη θέση Σουλουκιά Ποντοκώμης, στην περιοχή των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, η οποία και χρηματοδοτεί την έρευνα, όπως ορίζεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο. Τα 200 περίπου από τα σωζόμενα ειδώλια διατηρούν το κεφάλι των μορφών. Πολλά από αυτά φέρουν ιδιαίτερα περίτεχνες κομμώσεις, γνωστό χαρακτηριστικό της πρώιμης νεολιθικής ειδωλοπλαστικής στον ελλαδικό χώρο, σε μια πρωτόγνωρη ωστόσο ποικιλία, που φαίνεται να χαρακτηρίζει τον νεολιθικό οικισμό της Σουλουκιάς, αλλά και τους όμορους σύγχρονους με αυτήν οικισμούς. Από αυτά επιλέχθηκαν για αναπαράσταση οι κομμώσεις 20 ειδωλίων.

Το εγχείρημα εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαιολογική έρευνα, εγγίζοντας τα όρια της Πειραματικής Αρχαιολογίας, μια σύγχρονης ερευνητικής μεθόδου προσέγγισης και κατανόησης της προϊστορικής κυρίως εποχής.

Στην εκδήλωση, έγινε αρχικά μια παρουσίαση των ευρημάτων των ανασκαφών στην Ποντοκώμη, με έμφαση στα νεολιθικά ειδώλια, από την Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, Δρ Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Κοζάνης. Ακολούθως, κομμωτές και  κομμώτριες που δραστηριοποιούνται στο νομό Κοζάνης ανέλαβαν να αναδημιουργήσουν τις επιλεγμένες κομμώσεις της Νεολιθικής εποχής. Τα χτενίσματα στο χώρο της εκδήλωσης έγιναν χωρίς τα σύγχρονα μέσα της κομμωτικής τέχνης, αλλά με εργαλεία και υλικά που με βάση τα ευρήματα των ανασκαφών είχαν ή θα μπορούσαν να έχουν στη διάθεσή τους οι νεολιθικές κοινωνίες, όπως ξύλινες χτένες και περόνες, κλωστές αλλά και ξυμένο μαλλί αιγοπροβάτων (για όγκο) και άλλα φυσικά υλικά. Τα πιο περίτεχνα χτενίσματα, που όπως διαπιστώθηκε απαιτούν και με τα σύγχρονα μέσα πολύ χρόνο και συνεργασία των γυναικών για να επιτευχθεί το εκπληκτικό αποτέλεσμα που βλέπουμε στα πήλινα ειδώλια, έγιναν, για τις ανάγκες της εκδήλωσης, στα κομμωτήρια των συμμετεχόντων κομμωτριών και με σύγχρονα μέσα.

Οι κομμώτριες που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση είναι οι: Δεληζήση Ελένη, Ιωάννου Βασιλική, Καραμανώλα Αναστασία, Κατσικαρώνη Μαρία, Τζέλλου Μαρία και Τσέκαρη Θεολογία. Επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών Κοζάνης Πέμας Πέτρος.

Οι ξύλινες χτένες και περόνες που εκτέθηκαν στο χώρο έγιναν από τον Λάζαρο Μανουσαρίδη, φύλακα της ΕΦΑ Κοζάνης. Ως πρότυπά τους χρησιμοποιήθηκαν ανάλογα νεολιθικά ευρήματα του νομού Κοζάνης, που εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. 

Για την αναδημιουργία των νεολιθικών κομμώσεων διαπιστώθηκε κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης, πως απαιτούνται ιδιαίτερα μακριά μαλλιά, τα οποία φαίνεται πως διέθεταν οι γυναίκες της Νεολιθικής εποχής. Με αυτό το βασικό κριτήριο αναζητήθηκαν και οι νεαρές ή μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που αποτελέσαν τα μοντέλα της εκδήλωσης, είτε στα κομμωτήρια είτε στο χώρο πραγματοποίησής της.

Έλαβαν μέρος οι εξής: Δεληζήση Παναγιώτα, Κλειτσογιάννη Χριστίνα, Καραγιάννη Αρετή – Μαρία, Καραπαναγιωτίδου Εύα, Κούτσικα Αλεξάνδρα, Κύρινα Σοφία, Μανδραβέλη Ευαγγελία, Μιχαηλίδου Έλλη, Παγούνη Μυρσίνη, Παναγούλια Αναστασία, Παπαδοπούλου Μαρία, Τζημοπούλου Μαρία, Τσουκαλίδου Μαρία, Χότζα Άντζελα, Χότζα Κατερίνα, Χότζα Νικόλ. Συμμετείχαν επίσης και λίγα μικρά κορίτσια.

Η εμπειρία υπήρξε πολύτιμη για όλους, καθώς μέσα από τη συνεργασία αρχαιολόγων και κομμωτών /τριών δόθηκε ζωή στα αρχαιολογικά ευρήματα, κι έγινε περισσότερο κατανοητή η εικόνα της γυναικείας μορφής στη Νεολιθική εποχή και του ρόλου της στην τότε κοινωνία, που πιθανόν ήταν σημαντικός. Η ποικιλία των κομμώσεων της Σουλουκιάς (και άλλων θέσεων) θα μπορούσε να αντανακλά ηλικιακές διαφοροποιήσεις, κοινωνική διαστρωμάτωση, αλλά και τον ιδιαίτερο πιθανόν ρόλο ορισμένων γυναικών στην καθημερινή ζωή, στον γυναικείο μικρόκοσμο ή στην κοινωνία γενικότερα. Υποδηλώνεται επίσης υψηλό βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας, μια υπόθεση που στηρίζεται και από άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η εκπληκτικής ποιότητας κεραμική του οικισμού και η οστέινη «σφυρίχτρα» που βεβαιώνει την ανάπτυξη της μουσικής.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ευχαριστεί θερμά τους συνδιοργανωτές για τη θέρμη με την οποία αγκάλιασαν την εκδήλωση, συντελώντας στην άψογη διοργάνωση και πραγματοποίησή της. Ουσιαστικοί συντελεστές υπήρξαν: το προσωπικό της ΕΦΑ Κοζάνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης, με τον Πρόεδρό του Αντώνη Σαμαρά και τον Γραμματέα Μάκη Μιχαηλίδη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών Κοζάνης Πέμας Πέτρος, οι προαναφερθείσες κομμώτριες με τις εκπληκτικές τους δημιουργίες, και οι μικρές και μεγάλες κυρίες που δέχθηκαν να είναι τα «μοντέλα» μας, αναδεικνύοντας την «ομορφιά της Νεολιθικής Ελλάδας». Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης στα τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ που κάλυψαν το θέμα.  

Η εκδήλωση αφιερώνεται στην κοινότητα Ποντοκώμης, που πρόκειται να μετεγκατασταθεί σύντομα, παίρνοντας μαζί της τις προσωπικές μνήμες των πολιτών της και το πολιτισμικό της παρελθόν. Επίσης, στις πόλεις του νομού Κοζάνης που προηγήθηκαν στην διαδικασία αυτή, όπως η Μαυροπηγή, ο Κλείτος, ο Κόμανος και άλλες, αλλά και σε όσες αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη στα όρια των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ.


Απόσπασμα  video από την  Εκδήλωση

μπορείτε να δείτε εδώΦωτογραφίες της Εκδήλωσης

 


9.jpg8.jpg7.jpg5.jpg6.jpg4.jpg3.jpg26.jpg24.jpg23.jpg22.jpg20.jpg21.jpg2.jpg19.jpg18.jpg17.jpg14.jpg16.jpg15.jpg13.jpg11.jpg12.jpg10.jpg1.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση 

                   


  

                   H AΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ                     

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

PDF

Ένα φεγγάρι αλλόκοτο" φώτισε χθες βράδυ, Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, τον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, μαγεμένο από τη μελωδική φωνή της Καλλιόπης Βέττα και την εξαίρετη μουσική του συνθέτη - ενορχηστρωτή Γιάννη Κ. Ιωάννου. Μαζί τους, στο βιολί, ήταν ο Κυριάκος Γκουβέντας.  

Το κοινό που «αγρύπνησε αντάμα», απόλαυσε μια μοναδική συναυλία, με τραγούδια από τον πρώτο δίσκο της Καλλιόπης Βέττα, με συνθέσεις του Γιάννη Κ. Ιωάννου, αλλά και από την μέχρι σήμερα πορεία της στον καλλιτεχνικό χώρο. Ακούστηκαν τραγούδια πολλών γνωστών ελλήνων συνθετών, με ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους του Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο ανήκει και το τραγούδι του τίτλου της εκδήλωσης.

Η Καλλιόπη Βέττα τραγούδησε με αγάπη και σε κλίμα συγκίνησης το φεγγάρι του τόπου της, το φεγγάρι της «Κοζάνης», ανάμεσα σε συντοπίτες, φίλους, συγγενείς και παλιούς συμμαθητές της, προς τους οποίους αφιέρωσε και κάποια από τα τραγούδια. Την ευχαριστούμε θερμά που επέλεξε, αποδεχόμενη την πρόσκληση της Εφορείας, να εμφανιστεί στην Κοζάνη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, στην φετινή Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, στηρίζοντας την προσπάθεια της Εφορείας για προβολή του Μουσείου.     

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο πλαίσιο του εορτασμού  της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, μια εκδήλωση – θεσμό για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πριν την έναρξη της συναυλίας έγινε η παρουσίαση - εγκαίνια της έκθεσης των έργων του Θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου, με ειδικό θέμα για το 2018 «Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω». Την παρουσίαση του project έκανε η επίκ.καθηγήτρια του ΤΕΕΤ - Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ζωή Γοδώση. Η έκθεση, με αφορμή το λαϊκό τελετουργικό δρώμενο των Λαζαρίνων, πραγματεύεται μέσα από φωτογραφική καταγραφή και βιντεοσκόπηση, την πρόσληψη του εθίμου από τις σύγχρονες γυναίκες της Αιανής, καθώς αυτό δεν φέρει την κοινωνική βαρύτητα που έφερε κάποτε, ερευνώντας παράλληλα την καθημερινότητά τους και τη σχέση τους με τον δημόσιο βίο. Η έκθεση,  θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

 

Παράλληλα, το κοινό είχε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να επισκεφθεί, με ελεύθερη είσοδο και υπό τη μαγεία της αυγουστιάτικης νύχτας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, να περιδιαβεί την ιστορία του τόπου και να θαυμάσει έργα τέχνης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

 


Τα έργα της έκθεσης καθώς και το έντυπο  του

Θερινού ΕικαστικούΕργαστηρίου από το site του

ΠανεπιστημίουΔυτικής Μακεδονίας μπορείτε να το δείτε από εδώ

  


 Την  αφίσα της εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώ

 Τo video της εκδήλωσης  μπορείτε να το δείτε εδώDSC_2127-min.jpgDSC_0908-min[1].jpgDSC_2117-min.jpgDSC_0908-min.jpgDSC_0897-min.jpgDSC_0885-min.jpgDSC_0873-min.jpgDSC_0846-min.jpgDSC_0872-min.jpgDSC_0834-min.jpgDSC_0824-min.jpgDSC_0830-min.jpgDSC_0810-min.jpgDSC_0816-min.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

Eν νυκτί..

PDF

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 31 Ιουλίου 2018, στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, η εκδήλωση «Έναστρες μουσικές αφηγήσεις», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ, «Εν νυκτί…», με θεματική τις ιστορίες της νύκτας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν για πρώτη φορά νύχτα, την Έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης και να απολαύσουν εναλλακτικές, φιλολογικού χαρακτήρα προσεγγίσεις των παλιότερων κυρίων εκθεμάτων, από τον Βασίλη Καραγιάννη, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Παρέμβαση».

Ξεχασμένες και χωρίς νόημα θεότητες της Αρχαιότητας, όπως η Ενοδία, πέτρινα και μαρμάρινα αγάλματα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, που φαντάζουν στα μάτια ειδικών και μη ως οικογένειες ή ζευγάρια, αλλά και (πιθανοί) καλλιτέχνες, όπως ο «Λύκος» της σαρκοφάγου από το Κέντρο Γρεβενών, που εξήπτε τη φαντασία νεανικών ματιών –  επισκεπτών του παλιού κτηρίου στέγασης της Βιβλιοθήκης Κοζάνης, συντρόφεψαν ευχάριστα το κοινό μέχρι αργά τη νύχτα, μαζί με τις μνήμες που ζωντάνεψε σε πολλούς η νυχτερινή παρουσία τους στο αρχοντικό.

Στη μαγεία της νύχτας βύθισαν στη συνέχεια το κοινό οι όμορφες μελωδίες που επέλεξαν οι «Περιπατητές βυθού», Δημήτρης Βαβλιάρας, Ζήσης Φτάκας και Στέλιος Μπούκος, επιτυχημένο μουσικό σχήμα από την Αιανή.


Σημειώνουμε, ότι το νεοκλασικό Αρχοντικό στο οποίο στεγάζεται η Συλλογή, όπως και γραφείο της Εφορείας, η οποία εδρεύει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, είναι γνωστό ως «Οίκος Κατσικά» και κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Αποτελεί δωρεά της Άννας Παναγιωτίδη στον Δήμο Κοζάνης, ο οποίος έχει παραχωρήσει τη χρήση του στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η Επανέκθεση εγκαινιάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016 και η Έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, κατά τις ώρες 8:00-15:00, με ελεύθερη είσοδο

 

 Την Αφίσα της εκδήλωσης μπορείτε  να την δείτε εδώ

DSC_0996.jpgDSC_0994.jpgDSC_0975.jpgDSC_0980.jpgDSC_0971.jpgDSC_0970.jpgDSC_0968.jpgDSC_0967.jpgDSC_0964.jpgDSC_0960.jpgDSC_0952.jpgDSC_0949.jpgDSC_0028.jpgDSC_0948.jpgDSC_0004.jpgDSC_0006.jpg

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα

Μουσείων στις 17 με 18 Μαΐου 

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

για περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ


Εκδήλωση για τις Πράσινες Πολιτιστικές

Διαδρομές με τίτλο

«Διαδρομές στη φύση»

στις  9 με 12 Μαΐου  2019

για περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ
Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 159 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.