title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home Προκηρύξεις Αρχοντικό Πούλκω

Αρχοντικό Πούλκω

PDF

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κοζάνης και Ημαθίας, καθώς και το Δήμο Βοΐου, τα εγκαίνια του αποκατεστημένου Αρχοντικού Πούλκως, στη Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου Κοζάνης.

Το αρχοντικό της Ελένης Πούλκως (ή Πουλκίδη) βρίσκεται στη συνοικία Γεράνεια και άρχισε να χτίζεται το 1752. Αποτελεί εξαίρετο αρχιτεκτονικό δείγμα της μεγαλοαστικής τάξης της Σιάτιστας κατά τον 18ο αιώνα. Φέρει εξαιρετικό γραπτό διάκοσμο, βιτρώ στα παράθυρα και ξυλόγλυπτα. Εκπληκτικής τέχνης είναι και οι γύψινες διακοσμήσεις στα τζάκια του αρχοντικού.

Τα εγκαίνια τέλεσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Η αποκατάσταση του Αρχοντικού Πούλκως πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007- 2013, και συγχρηματοδοτήθηκε με 1.5 εκατομμύριο ευρώ από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πρόγραμμα εντάχθηκε από την πρώην 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ με τη λειτουργία του υφιστάμενου από το 2014 Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, τις εργασίες συνέχισε και ολοκλήρωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Την ευθύνη του Αρχοντικού φέρει από την ολοκλήρωση του και εξής η χωρικά αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Το έργο παρουσίασε η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας κ. Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία έκανε και την ξενάγηση στο εσωτερικό του Αρχοντικού, ενώ γενικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική της περιοχής, προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και θέματα που απασχολούν την Εφορεία στην περιοχή του Βοΐου παρουσίασε η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Κοζάνης κ. Αρετή Χονδρογιάννη - Μετόκη. Μεταξύ άλλων τονίστηκε, η ανάγκη ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων για τη διάσωση, την προστασία και την προβολή των αρχοντικών της Σιάτιστας, τα οποία σε συνδυασμό με τα πανέμορφα «πέτρινα χωριά» του Βοΐου επιβάλλουν την επιλογή, από την Πολιτεία, της Αρχιτεκτονικής ως το επίκεντρο για την ανάπτυξή της περιοχής, και δη την τουριστική, ώστε αυτή να πάρει την υψηλή θέση που της αρμόζει στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και ζητήματα της περιοχής έθεσε ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβαστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, καθώς και ο παριστάμενος βουλευτής κ. Γιώργος Κασαπίδης.

Την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Κοζάνης Χαρά Στυλιανάκου, η οποία επωμίστηκε και την κύρια ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συλλόγων και άλλων οργανώσεων, καθώς και πλήθος πολιτών της Σιάτιστας και της ευρύτερης περιοχής. Τους ευχαριστούμε όλους για την παρουσία τους, με την οποία λάμπρυναν την εκδήλωση.

Η ΕΦΑ Κοζάνης ενημερώνει το κοινό πως το Αρχοντικό Πούλκως, για λίγο χρονικό διάστημα, έως ότου διευθετηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες, θα είναι ανοιχτό στο κοινό μόνον κατόπιν συνεννοήσεως. (τηλ.επικ.: 24610/25903, κ. Κ. Μυλωνά)

Το εισιτήριο ανέρχεται στα 2 ευρώ, και μειωμένο στο 1 ευρώ, ενώ ισχύουν και εισιτήρια ελευθέρας.

 

Την αφίσα των εγκαινίων μπορείτε να την κατεβάσετε απο εδώ

 

 

DSC_0039.jpgDSC_0046.jpgDSC_0067.jpgDSC_0072.jpgDSC_0086.jpgDSC_0089.jpgDSC_0091.jpgDSC_0096.jpgDSC_0111.jpgDSC_0122.jpgDSC_0131.jpgDSC_0135.jpgDSC_0147.jpgDSC_0150.jpgDSC_0165.jpgDSC_0200.jpgDSC_0202.jpgDSC_0205.jpgDSC_0218.jpgDSC_0230.jpgDSC_0236.jpgDSC_0237.jpgDSC_0270.jpgDSC_0343.jpgDSC_0421.jpgDSC_0472.jpg

 

 

! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

Λίγα λόγια για το Αρχοντικό...

Από τα μέσα του 18ου αι., η αρχιτεκτονική της κατοικίας στο νομό Κοζάνης γνωρίζει  μεγάλη άνθηση αντανακλώντας την οικονομική ευμάρεια,  η οποία συμπίπτει με την εμφάνιση της νέας αστικής τάξης των εμπόρων, και την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη πολλών πόλεων. Η Κοζάνη, η Σιάτιστα, η Εράτυρα, το Τσοτύλι, το Βελβεντό, και πολλά από τα χωριά του Βοΐου, όπως ο Πεντάλοφος και η Αγία Σωτήρα, έχουν να επιδείξουν εξαίρετα αρχιτεκτονικά δείγματα της εποχής εκείνης.

Γύρω από την αρχιτεκτονική παρατηρείται άνθηση όλων των τομέων της λαϊκής τέχνης. Η ζωγραφική, η ξυλογλυπτική, η λιθογλυπτική αποτελούν τους κύριους κλάδους της διακοσμητικής τέχνης. Λιθανάγλυφα στολίζουν εισόδους και τζάκια, ενώ ο ξυλόγλυπτος διάκοσμος καλύπτει μεγάλες επιφάνειες του εσωτερικού των σπιτιών. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην οροφή και στον ομφαλό που στολίζεται με ρόδακες, άστρα, φρούτα, συχνά σε συνδυασμό με γεωμετρικά σχήματα και άνθη. Μεγαλύτερη έκταση και ποικιλία παρουσιάζει ο ζωγραφικός διάκοσμος που καλύπτει εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες. Αξιοθαύμαστη ποικιλία, θεματογραφική και τεχνοτροπική: Aπόψεις πόλεων, φανταστικά τοπία, μυθολογικές σκηνές, ακόμη και προσωπογραφίες. Φυτικά και άλλα μοτίβα έχουν εμφανείς επιδράσεις από το μπαρόκ και το ροκοκό, το νεοκλασικισμό και τη μουσουλμανική τέχνη προσαρμοσμένων στην αισθητική της παράδοσης. Η διακόσμηση δεν προορίζεται μόνο να τέρψει τον ιδιοκτήτη αλλά είναι μέσο προβολής, διαφοροποίησης, κοινωνικής ανωτερότητας και επίδειξης.

Στη Σιάτιστα, η οποία συγκροτείται από δύο πολεοδομικούς ιστούς, έχουν καταγραφεί περίπου 100 αρχοντικά, που ανάγονται στον 18ο και 19ο αι. Τα αρχοντικά της θεωρούνται τα ωραιότερα. Τα σπουδαιότερα χρονολογούνται μεταξύ 1740-1780. Όλα είναι κτισμένα με το ίδιο περίπου σχέδιο και την ίδια εσωτερική διαρρύθμιση, με μεγάλο εμβαδόν και ύψος. Αποτελούνται από υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους, το μεσοπάτωμα και τον όροφο. Χαρακτηριστικό στοιχείο η μεσιά που αποτελεί ένα είδος εσωτερικής αυλής και τα κλειστά σαχνισιά. Ο πλούσιος διάκοσμος στο εσωτερικό τους με βιτρώ, τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα, δημιουργεί μια βαριά και επιβλητική ατμόσφαιρα, με στοιχεία από την παράδοση της εκκλησιαστικής μεταβυζαντινής τέχνης, την ισλαμική και την ευρωπαϊκή τέχνη - μπαρόκ και ροκοκό - ενώ μετά τον 19ο αι. είναι εμφανής η επίδραση του νεοκλασικισμού.

 

Το αρχοντικό Πούλκως (ή Πουλκίδη) βρίσκεται στη συνοικία Γεράνεια. Σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την είσοδο άρχισε να χτίζεται το 1752. Το αρχοντικό φέρει εξαιρετικό γραπτό διάκοσμο, βιτρώ στα παράθυρα και ξυλόγλυπτα. Εκπληκτικής τέχνης είναι και οι γύψινες διακοσμήσεις στα τζάκια του αρχοντικού. Η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την Εφορεία Ημαθίας, στο πλαίσιο έργου ΕΣΠΑ, στο οποίο και εντάχθηκε από την πρώην 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 

 

1.JPGB 005.jpgD 003.jpgD 091.jpgDSC_5203.JPG

 

 

! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ

ΣΤΟ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

 Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 10:00

για περισσότερα πατήστε εδώ

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 9:00

στο Αρχοντικό του  Γρ. Βούρκα &

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 10:00

στην Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ WORKSHOP

στη Σιάτιστα

 Κυριακή  26 Νοεμβρίου από τις  10:30

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

ΑΠΟ Τρίτη 10 έως Πέμπτη 12  Οκτωβρίου

από τις  9:00 έως 13:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΗΠΚ  "Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Σάββατο   23 Σεπτεμβρίου 17:30  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΗΜΕΡΙΔΑ " Τα Χρώματα της Σιάτιστας"

στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σιάτιστας

Σάββατο  23 Σεπτεμβρίου  09:20 εώς 18:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τετάρτη  23 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ  2023

με την Μουσική εκδήλωση "Η ΞΕΝΙΤΙΑ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τρίτη 1 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


Το θεατρικό έργο "Οιδίποδος Γένος: Η κατάρα των Λαβδακιδών"

στην Αρχαιολογική συλλογή Κοζάνης

Σάββατο 22 Ιουλίου 20:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το θεατρικό έργο "Λιγνίτη Τόπος ή Τι;"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Δευτέρα & Τρίτη Ιουλίου 21:15  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το αρχαιολογικό έργο στην Απιδέα Βοΐου

Δευτέρα 12  Ιουνίου  11:00  στο

Δημοτικό σχολείο Απιδέας

για περισσότερα πατήστε εδώ

 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πέμπτη 25 Μαΐου  έως 28 Μαΐου

10:00-14:00 στο Μακεδονικό

Τάφο  Σπηλιάς Εορδαίας

για περισσότερα πατήστε εδώ


 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Πέμπτη 18 Μαΐου   10:00-12:00

 Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Άνοιγμα του Μακεδονικού Τάφου Σπηλιάς Εορδαίας

Το Σάββατο  29  Απριλίου  9:00-14:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


Ημερίδα "Ζωγράφοι της Εράτυρας

(Σέλιτσας): Από τον 18ο στον 19ο αιώνα"

Σάββατο 4 Μαρτίου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ









Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 111 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.