title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΕΡΑΤΥΡΑΣ

PDF

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Ζωγράφοι της Εράτυρας (Σέλιτσας): Από τον 18ο στον 19ο αιώνα», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Εράτυρας». Δεκαπέντε εξειδικευμένοι επιστήμονες από διάφορους επιστημονικούς φορείς παρουσίασαν άγνωστες πτυχές του πολύπλευρου έργου των Σελιτσιωτών ζωγράφων, αναδεικνύοντας την ιστορική και καλλιτεχνική τους σπουδαιότητα. Στην αίθουσα διεξαγωγής της ημερίδας λειτούργησε επίσης φωτογραφική έκθεση με έργα ζωγράφων από τη Εράτυρα, ενώ το κοινό είχε τη δυνατότητα να ξεναγηθεί μετά τη λήξη της ημερίδας σε εκκλησιαστικά και κοσμικά μνημεία της Εράτυρας.

Οι αρχικοί στόχοι που είχαμε θέσει ως συνδιοργανωτές για την υλοποίηση της ημερίδας, να γνωρίσουμε δηλαδή τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εράτυρας στο ευρύ κοινό αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία σχετικά με τη διάσωση και την ανάδειξη του συγκεκριμένου πολιτιστικού αποθέματος, προτείνοντας χειροπιαστούς τρόπους και υλοποιήσιμες λύσεις, πιστεύουμε ότι επετεύχθησαν, χάρη στις αρτιότατες ανακοινώσεις των ομιλητών αλλά και τον άψογο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην οργάνωση της ημερίδας φορέων, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς. Υπενθυμίζουμε ότι για την οργάνωση της ημερίδας συνεργάστηκαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΠΕΚ «ΤΗΜΕΝΟΣ» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου (Κοινότητα Εράτυρας).

Το κοινό στήριξε την πρωτοβουλία των διοργανωτών και αγκάλιασε στην πράξη τη συγκεκριμένη εκδήλωση παρακολουθώντας δια ζώσης την ημερίδα στην κατάμεστη από κοινό Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Εράτυρας, αλλά και διαδικτυακά μέσα από το κανάλι YouTube της Κοινότητας Εράτυρας  https://www.youtube.com/live/65sMZVOhqtA?feature=share (με 850 θεάσεις έως σήμερα). Τη μαγνητοσκοπημένη εκδοχή της ημερίδας μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα:  https://zografoitiseratyras2023.wordpress.com/  Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης θα ολοκληρωθούν με τη δημοσίευση των πρακτικών της ημερίδας, μια ενέργεια που έχει ήδη δρομολογηθεί για το άμεσο μέλλον.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

IMG_20230304_174253.jpgDSC_0267.JPGDSC_0253.jpgDSC_0250.jpgDSC_0249.jpgDSC_0245.jpgDSC_0243.jpgDSC_0241.jpgDSC_0239.jpgDSC_0235.jpgDSC_0237.jpgDSC_0229.jpgDSC_0232.jpgDSC_0227.jpgDSC_0222.jpgDSC_0207.jpgDSC_0213.jpgDSC_0208.jpgDSC_0204.jpgDSC_0205.jpgDSC_0200.jpgDSC_0201.jpgDSC_0198.jpgDSC_0193.jpgDSC_0196.jpgDSC_0191.jpgDSC_0188.jpgDSC_0185.jpgDSC_0179.jpgDSC_0168.jpgDSC_0172.jpgDSC_0162.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

ΑΦΙΣΑ 

 

 

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2023

PDF

Κοπή βασιλόπιτας και απολογισμός έργου 2022

Το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης έκοψε τη βασιλόπιτά του την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, έδρα της Υπηρεσίας. Ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε περιελάμβανε ένα πλούσιο ανασκαφικό, μελετητικό και διοικητικό έργο, έργα αποκατάστασης και ανάδειξης χώρων, προστασίας και προβολής αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, δράσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και πολλά άλλα. Πιο αναλυτικά:

Το ανασκαφικό έργο της Εφορείας περιελάμβανε και φέτος σωστικές ανασκαφές στο λιγνιτωρυχείο της Μαυροπηγής (ανασκάφηκαν νεκροταφεία χρονολογούμενα από την πρώιμη εποχή σιδήρου έως και τα βυζαντινά χρόνια, καθώς και μια μικρή οικιστική εγκατάσταση της αρχαιότερης νεολιθικής περιόδου), και στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου (στη θέση Πολεμίστρα Αιανής διερευνήθηκαν ταφές και κτίσματα της μέσης εποχής του χαλκού). Τα αποτελέσματα των ανασκαφών της προηγούμενης χρονιάς στη Μαυροπηγή, όπως και της περιόδου 2014/15-2022, στη λίμνη Πολυφύτου ανακοινώθηκαν διαδικτυακά στην ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση (ΑΕΜΘ). 

Σημαντικές σωστικές ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν το 2022 και στο πλαίσιο έργων ΑΠΕ, στις παρακάτω κοινότητες: Στο Φούφα αποκαλύφθηκε σημαντικός αρχαιολογικός χώρος με νεκροταφεία και οικιστικά κατάλοιπα της πρώιμης εποχής σιδήρου, των ρωμαϊκών και των βυζαντινών χρόνων. Στην Ποντοκώμη, στη θέση Αλώνια ανασκάφηκαν ταφικά και οικιστικά κατάλοιπα της πρώιμης εποχής σιδήρου και των ελληνιστικών χρόνων. Στη Μεσσιανή ανασκάφηκαν δύο μικρές  οικιστικές εγκαταστάσεις της πρώιμης εποχής σιδήρου. Στην Ακρινή, στη θέση Καλύβια είναι σε εξέλιξη ανασκαφή οικισμού της πρώιμης εποχής σιδήρου. Ιδιαίτερα για τα έργα ΑΠΕ αξίζει να σημειωθεί η αδειοδότηση και κατά το 2022 εκατοντάδων έργων, ο επιφανειακός έλεγχος χιλιάδων στρεμμάτων γης και η επίβλεψη των σκαπτικών εργασιών όλων των υλοποιούμενων έργων. 

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες ανάδειξης του οικισμού της αρχαίας Αιανής, καθώς και της συντήρησης – αποκατάστασης του Δυτικού Πύργου του Βυζαντινού Κάστρου Σερβίων, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο έργων ΕΣΠΑ (ΟΧΕ), ενώ με επιτυχία υλοποιείται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «τα χρώματα της Σιάτιστας». Επιπλέον, αρχαιολογικές εργασίες υλοποιούνται ή είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο έργων ΕΣΠΑ άλλων φορέων. 

Εκτός του ανασκαφικού έργου πραγματοποιήθηκαν επίσης εργασίες ταξινόμησης, καταγραφής, συντήρησης, φωτογράφισης και σχεδίασης υλικού, καθώς και ψηφιοποίησης αρχείων. Σε όλα τα παραπάνω έργα απασχολήθηκαν το 2022 περισσότερα από 300 άτομα, κι αυτό δεν σημαίνει μόνο προσλήψεις εργαζομένων και μείωση της τοπικής και όχι μόνο ανεργίας, αλλά και πολύ μεγάλο διοικητικό φόρτο. Στο πλαίσιο επίσης των προαναφερθέντων εργασιών, δόθηκε η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε αρκετούς φοιτητές ή απόφοιτους αρχαιολογίας και άλλων ειδικοτήτων, ενώ δόθηκαν και άδειες μελέτης υλικού, διευκολύνοντας παράλληλα τους μελετητές με φιλοξενία στους ξενώνες της Εφορείας και παροχή κάθε είδους βοήθειας.

Σε σχέση με τα βυζαντινά μνημεία η δραστηριότητα της Εφορείας περιλαμβάνει στατικές και αρχιτεκτονικές μελέτες ναών και αρχοντικών, μνημόνια συνεργασίας με άλλους φορείς για αποκατάσταση μνημείων, καθώς και  διαπιστωτικές πράξεις για τρεις ναούς. Πραγματοποιήθηκε σειρά αυτοψιών σε ναούς όλου του νομού, και έγιναν υποδείξεις ενεργειών στους υπεύθυνους αλλά και άμεσες σωστικές επεμβάσεις. Παράλληλα, υλοποιήθηκε το 2022 ένα πρόγραμμα καταγραφής και άμεσων σωστικών εργασιών συντήρησης σε ναούς, ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες ψηφιοποίησης υλικού, καθώς και συντήρησης βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων. Ιδιαίτερα μας απασχόλησαν θέματα που αφορούν στην Παναγία Αιανής, τα οποία ελπίζουμε πως θα λυθούν εντός του τρέχοντος έτους. 

Μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχόλησαν την Εφορεία το 2022 είναι η υπόθεση νομιμοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής (θερμές ευχαριστίες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στο Δήμο Κοζάνης), η οποία αναμένεται να λάβει τέλος εντός του τρέχοντος έτους, αλλά και η πιστοποίηση του εν λόγω Μουσείου όπως και της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης, μια διαδικασία υποχρεωτική πλέον για όλα τα δημόσια μουσεία. Η γραμματειακή υποστήριξη του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας, το αρχαιολογικό κτηματολόγιο, το εθνικό αρχείο μνημείων, οι κάρτες ελευθέρας εισόδου, η δημιουργία ιστοσελίδας της Εφορείας, αλλά και προωθητικού video (σποτ) για το μουσείο Αιανής και άλλους χώρους, αποτελούν μερικά ακόμα θέματα.

Μετά τη χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας, συνεχίστηκε επίσης με μεγάλη συμμετοχή η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έτσι, το 2022 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο Αιανής και ενημέρωση με προβολές σε 2.000 περίπου μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, από σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Καστοριάς, ενώ ξεναγήθηκαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολωνίας και μαθητές από διάφορες χώρες στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus. 

Τέλος, η επικοινωνιακή προβολή της Εφορείας περιελάμβανε και κατά το 2022 πολλές εκδηλώσεις, που έγιναν δια ζώσης ή ψηφιακά. Συμμετείχαμε στις παρακάτω δράσεις των κεντρικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ:  α) Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές με θέμα «Μνημεία Ενταγμένα στη Φύση, Μνημεία ανοιχτά στο Κοινό», με σειρά επισκέψεων και ξεναγήσεων σε δύο μνημεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας της Π.Ε. Κοζάνης τον Μακεδονικό Τάφο Σπηλιάς Εορδαίας και την Επισκοπική Βασιλική Σισανίου Βοΐου. β) Διεθνής Ημέρα Μουσείων με μια μικρής κλίμακας περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής με τίτλο «Χαλκός και Λιγνίτης», με πρόσφατα ευρήματα από τη Μαυροπηγή. Λεπτομέρειες για την έκθεση στην ιστοσελίδα: https://xalkoskailignitis.wordpress.com/ . γ) Πανσέληνος του Αυγούστου με μουσική εκδήλωση με τον Μάκη Σεβίλογλου και τίτλο «Φώτιζε το δρόμο το φεγγάρι…». δ) Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ψηφιακή δράση, με τίτλο «Τα άγνωστα Καμβούνια». Περιελάμβανε ένα συνοπτικό ψηφιακό οδηγό για τα μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή των Καμβουνίων και την τέχνη τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν σταθερά να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα της δράσης https://agnostakamvounia.wordpress.com/. ε) Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης με τετραήμερη δράση στο Μουσείο Αιανής, με τίτλο «Λίθος꞉ από τα αρχαία εργαλεία στο σύγχρονο laser». Επιπλέον, το 2022 η Εφορεία συμπεριλήφθηκε στο Πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με τη φιλοξενία της παράστασης «Ιστορίες από το Γαχουτάν». 

Άλλες δράσεις: Συμμετοχή σε φωτογραφική έκθεση βυζαντινής ξυλογλυπτικής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, και στη δράση του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου Εορδαίας, με άνοιγμα του τάφου της Σπηλιάς. Χορήγηση για τρίτη συνεχή χρονιά στη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης άδεια λειτουργίας στον Επισκοπικό Ναό Σισανίου. Παραχώρηση για πρώτη φορά του Αρχοντικού Γρ. Βούρκα για εκδήλωση άλλου φορέα, συγκεκριμένα για την έκθεση ζωγραφικής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Κοζάνης. Υποδοχή και ξενάγηση στο Μουσείο Αιανής των επισκεπτών από την αδελφοποιημένη με την Αιανή πόλη της Σερβίας Αλέξινατς. Την περίοδο των Χριστουγέννων έγινε στολισμός δέντρων στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης με την Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης και το Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μούκα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής με το Δημοτικό Σχολείο Αιανής, και για πρώτη φορά στο  Αρχοντικό Πούλκως στη Σιάτιστα με το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας. Τους ευχαριστούμε όλους για τη συνεργασία τους.

Σημειώνουμε ότι η δράση της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης αναρτήθηκε και στο instagram του ΥΠΠΟΑ (minculturegr). Επιπλέον, αποστείλαμε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ στο facebook και στη δράση ΤΟ  #ΕΚΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ, ο αμφιπρόσωπος κάνθαρος του μουσείου Αιανής. Υπενθυμίζουμε τέλος τη δράση μας με τίτλο «Αρχαιολογία και Κοινωνία» στην ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο facebook, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και για δεύτερη συνεχή χρονιά, με 20 αναρτήσεις με θέμα την αρχαιολογική έρευνα στο νομό Κοζάνης στο πλαίσιο των Μεγάλων Δημοσίων Έργων. Τις αναρτήσεις θα τις βρείτε σύντομα και στο site του μουσείου Αιανής ( www.mouseioaianis.gr ).

Όλο αυτό το έργο οφείλεται στο σύνολο του προσωπικού της Εφορείας, μόνιμου και έκτακτου, που επέδειξε και φέτος την απαιτούμενη εργατικότητα και συνεργασία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός ήρεμου εργασιακού περιβάλλοντος. Η βασική περσινή μας ευχή, ήταν να τελειώσει γρήγορα η δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Φέτος, ευτυχώς, μπορούμε να επανέλθουμε στις συνήθεις ευχές μας για μια καλή και δημιουργική χρονιά για τον καθένα μας ξεχωριστά και για την Εφορεία, με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. 

Χορηγοί της πίτας και των αναψυκτικών ήταν φέτος οι Αφοί Ξανθόπουλοι, Αφοί Λαζαριώτη και Αφοι Βλάχου. Το δώρο για τον τυχερό (τριήμερο ταξίδι στο Μπάνσκο ή τετραήμερο στην Τήνο), όπως και το δέντρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης ήταν προσφορά του Πρακτορείου ταξιδίων Hermes Tours Φωτόπουλος. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά και τους ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ

DSC_0088.jpgDSC_0087.jpgDSC_0081.jpgDSC_0083.jpgDSC_0078.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση
 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2022

PDF


Το πνεύμα των Χριστουγέννων άγγιξε και φέτος το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής!

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Υπηρεσίας στόλισε το προσωπικό του Μουσείου, ενώ τα κάλαντα των Χριστουγέννων ακούστηκαν από τη Φιλαρμονική του Δήμου Κοζάνης «ΠΑΝΔΩΡΑ» ντύνοντας μελωδικά το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Κοινότητας Αιανής, ιστορικής έδρας του Δήμου Κοζάνης.

Τα δέντρα του αύλειου χώρου του Μουσείου, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στόλισαν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αιανής, με στολίδια που κατασκεύασαν οι ίδιοι στο πλαίσιο ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος που οργανώθηκε από την Εφορεία. Ο φετινός διάκοσμος περιελάμβανε κατασκευή και διακόσμηση πήλινων ειδωλίων, αντίγραφων αρχαίων ευρημάτων της Αιανής.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στο Δήμο Κοζάνης, στην «ΠΑΝΔΩΡΑ», στην Κοινότητα Αιανής και στο Δημοτικό Σχολείο Αιανής.

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


9. DSC_0104.jpg8. DSC_1429.jpg8. DSC_0898.jpg7. DSC_1415.jpg5. IMG_20221209_200256.jpg4. IMG_20221209_200252.jpg4. DSC_0864.jpg2. DSC_1032.jpg3. IMG_20221209_200135.jpg3. 20221209_195540.jpg14. DSC_0870.jpg15. DSC_0894.jpg13. DSC_0871.jpg12. DSC_0884.jpg11. DSC_0153.jpg10. DSC_0146.jpg1. DSC_0918.jpg

! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση


 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 2022

PDF

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά εκπαιδευτικών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης υπό τον γενικό τίτλο «ΛΙΘΟΣ - από τα αρχαία εργαλεία στο σύγχρονο laser». Οι δράσεις διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης», στον οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει από το 2019, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης.

Οι εν λόγω δράσεις, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, τελικά δόθηκε παράταση με καταληκτική ημερομηνία την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022.

Από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων την επιμέλεια σχεδιασμού και την υλοποίηση των εκδηλώσεων ανέλαβαν η Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Εφορείας Βικτωρία Χαραμπάτη και ομάδα Συντηρητών και ειδικευμένου προσωπικού των Εργαστηρίων, αποτελούμενη από τους: Σταυρούλα Γκαραμπλιάνα, Ευαγγελία Καραγιάννη, Κωνσταντίνο Κουσίδη, Βασιλική Κατσιγιανοπούλου, Στυλιανή Πελέκα, Γρηγόρη Τζαναμπέτη και Ελισάβετ Τζημπούκα. Τις ξεναγήσεις ανέλαβαν οι αρχαιολόγοι Κατερίνα Αναγνωστοπούλου και Βάγια Πατσάκα.

Στόχος των εκδηλώσεων ήταν να αναδειχθεί η συμβολή της Συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωρίσει το ευρύ κοινό την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του Συντηρητή. Μέσω της φετινής εκπαιδευτικής δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών, εκπαιδευτικών και ενηλίκων, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την τοπική πολιτιστική μας κληρονομιά και τις τεχνικές Συντήρησής της.

Συνολικά έλαβαν μέρος στη δράση πάνω από 250 συμμετέχοντες. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συνεργασία τους, τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, του Δημοτικού Σχολείου Καρυδίτσας, του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Αιανής και του 17ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης. Ειδικά οι μικροί μας φίλοι, που έλαβαν μέρος στις εκπαιδευτικές μας δράσεις, ενθουσιάστηκαν με την δυνατότητα που τους δόθηκε να συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες Συντήρησης σύγχρονων μαρμάρινων εκθεμάτων υπό την καθοδήγηση έμπειρων Συντηρητών.


 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

9 DSC_5023.jpg8 DSC_4957.jpg7 DSC_4924.jpg6 DSC_4900.jpg5 DSC_4896.jpg4 DSC_4668.jpg3 DSC_4568.jpg20 DSC_9240.jpg21 DSC_9251.jpg2  DSC_4384.jpg18 DSC_9199.jpg19 DSC_9238.jpg17 DSC_7231.jpg15 DSC_5361.jpg16 DSC_7216.jpg13 DSC_5307.jpg14 DSC_5350.jpg12 DSC_5150.jpg1  DSC_4382.jpg11 DSC_5146.jpg10 DSC_5047.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση


Aφίσα της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Κοζάνης




Αφίσα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης


 

ΕΗΠΚ 2022

PDF

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2022, που φέτος είναι έχει σαν κοινό πανευρωπαϊκό θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» (European Heritage Days 2022: Sustainable Heritage-Preserving the past for future generations) [Δείτε τον σύνδεσμο https://www.europeanheritagedays.com/Shared-Theme ] ή πατήστε εδώ

Η φετινή συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τίτλο «Τα άγνωστα Καμβούνια» είναι ψηφιακή και περιλαμβάνει ένα συνοπτικό ψηφιακό οδηγό για τα μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή των Καμβουνίων και την τέχνη τους. Εναρμονιζόμενη με το φετινό θέμα του εορτασμού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης επικεντρώνει την προσοχή της σε άγνωστα, κατά κύριο λόγο, μνημεία μιας περιοχής που δεν είθισται να έλκει επισκέπτες λόγω της καλλιτεχνικής της παρακαταθήκης, αλλά λόγω του φυσικού της κάλλους και ενδιαφέροντος. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης της Υπηρεσίας μας είναι να γνωστοποιήσει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο την καλλιτεχνική και ιστορική σημασία των μεταβυζαντινών μνημείων της περιοχής των Καμβουνίων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους τοπικούς πληθυσμούς σχετικά με θέματα προστασίας της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, κοινοποιώντας τους έναν άγνωστο καλλιτεχνικό πλούτο της περιοχής. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης επέλεξε να υλοποιήσει φέτος μια ψηφιακή δράση, αν και επί σειρά ετών συμμετείχε στη διοργάνωση με δια ζώσης πραγματοποιούμενες εκδηλώσεις, εμπνεόμενη από τον δεύτερο άξονα του φετινού πανευρωπαϊκού κοινού θέματος, που στοχεύει στην υιοθέτηση πρακτικών και τη χρήση πόρων και υλικών στη διοργάνωση των εκδηλώσεων που να είναι βιώσιμα και να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Παράλληλα στόχος της δράσης είναι να επιχειρήσει μια διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέχνης με το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο της περιοχής, που αποτελεί άλλωστε μέρος του Γεωπάρκου Γρεβενών Κοζάνης «Τηθύς», ένα από τα έξι αναγνωρισμένα Γεωπάρκα της Ελλάδος που έχουν ενταχθεί στον χάρτη των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της Unesco.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα της δράσης https://agnostakamvounia.wordpress.com/  ή πατήστε εδώ που θα είναι λειτουργική  στο σύνολό της από το απόγευμα της Παρασκευής 23/9/2022. Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο (24-25.09.2022) του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία, καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους του Κράτους είναι ελεύθερη σύμφωνα με την αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΜΕΕΠ/ΤΑΜΣ/346553/247338/5874/3323/27-6-2019 K.Υ.Α. (ΦΕΚ 2666/Β/1-7-2019), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

ΑΦΙΣΑ


 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ

ΣΤΟ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

 Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 10:00

για περισσότερα πατήστε εδώ

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 9:00

στο Αρχοντικό του  Γρ. Βούρκα &

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 10:00

στην Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ WORKSHOP

στη Σιάτιστα

 Κυριακή  26 Νοεμβρίου από τις  10:30

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

ΑΠΟ Τρίτη 10 έως Πέμπτη 12  Οκτωβρίου

από τις  9:00 έως 13:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΗΠΚ  "Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Σάββατο   23 Σεπτεμβρίου 17:30  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΗΜΕΡΙΔΑ " Τα Χρώματα της Σιάτιστας"

στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σιάτιστας

Σάββατο  23 Σεπτεμβρίου  09:20 εώς 18:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τετάρτη  23 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ  2023

με την Μουσική εκδήλωση "Η ΞΕΝΙΤΙΑ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τρίτη 1 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


Το θεατρικό έργο "Οιδίποδος Γένος: Η κατάρα των Λαβδακιδών"

στην Αρχαιολογική συλλογή Κοζάνης

Σάββατο 22 Ιουλίου 20:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το θεατρικό έργο "Λιγνίτη Τόπος ή Τι;"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Δευτέρα & Τρίτη Ιουλίου 21:15  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το αρχαιολογικό έργο στην Απιδέα Βοΐου

Δευτέρα 12  Ιουνίου  11:00  στο

Δημοτικό σχολείο Απιδέας

για περισσότερα πατήστε εδώ

 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πέμπτη 25 Μαΐου  έως 28 Μαΐου

10:00-14:00 στο Μακεδονικό

Τάφο  Σπηλιάς Εορδαίας

για περισσότερα πατήστε εδώ


 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Πέμπτη 18 Μαΐου   10:00-12:00

 Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Άνοιγμα του Μακεδονικού Τάφου Σπηλιάς Εορδαίας

Το Σάββατο  29  Απριλίου  9:00-14:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


Ημερίδα "Ζωγράφοι της Εράτυρας

(Σέλιτσας): Από τον 18ο στον 19ο αιώνα"

Σάββατο 4 Μαρτίου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ









Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 217 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.