title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

PDF

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετείχε και φέτος στον εορτασμό της επικοινωνιακής δράσης με γενικό τίτλο Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές που για 5η συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η είσοδος στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι δωρεάν, διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ.

Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία πραγματοποίησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής την δράση

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, ερευνώντας το παρελθόν.

Η δράση περιελάμβανε:

- Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Φυτά και Πολιτισμός: σπόροι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης».

Η έκθεση αποτελείται από 25 ταμπλώ – εθνικές συμμετοχές 11 ευρωπαϊκών χωρών, για την παραγωγή των οποίων συνεργάστηκε ένα δίκτυο επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων με τον συντονισμό του Εργαστηρίου Αρχαιοβοτανολογίας του Πανεπιστημίου της Μοντένα (Ιταλία), στο πλαίσιο ευρωπαϊκού πολιτιστικού προγράμματος PaCEPlantsand Culture: seeds of the cultural heritage of Europe” (2007-2013), με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των φυτών στην συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο πρόγραμμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι παρουσιάσεις καλύπτουν τη βοτανολογία, την αρχαιολογία, τη χρήση των φυτών δια μέσου της ιστορίας και τις ευρωπαϊκές παραδόσεις. Η έκθεση βασίζεται στην έννοια της Ευρώπης όπως αυτή παρουσιάζεται μέσω των φυτών, με την ελπίδα ότι «οι ρίζες του παρελθόντος μας θα γίνουν οι σπόροι του μέλλοντός μας».

Η έκθεση αποτελεί δάνειο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και θα παραμείνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής έως και τον Ιούλιο του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη στις μέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Καθημερινές: 8.00- 15.00

Σαββατοκύριακα και αργίες 8.00 – 18.00

- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλάμβανε εργαστήρι αρχαιοβοτανικής για μικρούς και μεγάλους. Στον αύλειο χώρο του Μουσείου μικροί και μεγάλοι μυήθηκαν από την αρχαιοβοτανολόγο Δ. Κοτσαχρήστου στον κόσμο της αρχαιοβοτανικής γνωρίζοντας τις σχετικές διαδικασίες (διαδικασία επίπλευσης- νεροκόσκινου).

Στο πρόγραμμα συμμετείχε το 17ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης. Σπόροι και καρποί της αρχαιότητας, διατροφικά κατάλοιπα του παρελθόντος, έγιναν αντικείμενο θαυμασμού από τους μικρούς μαθητές και σίγουρα ήταν μία αξέχαστη εμπειρία.

 

 

 

DSC_7437.jpgDSC_7339.jpgDSC_7375.jpgDSC_7360.jpgDSC_7329.jpgDSC_7328.jpgDSC_7322.jpgDSC_7289.jpgDSC_7279.jpgDSC_7275.jpgDSC_3297.jpgDSC_3300.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

PDF

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχοντας στον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που φέτος είχε ως θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», πραγματοποίησε, σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου, πολιτιστικές περιηγήσεις - εκπαιδευτικά προγράμματα σε Κοζάνη και Αιανή. Οι δύο χώροι επιλέχθηκαν ως αντιπροσωπευτικοί διαφορετικών πολιτιστικών τοπίων.

Στις πολιτιστικές περιηγήσεις και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κοζάνης με τίτλο «Γνωρίζω τον τόπο μου» συμμετείχαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης και το 15ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης. Τα προγράμματα πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι: Ά. Κλημάντου, Β. Λαϊνά, Σ. Γέρμανλη και Κ. Βαρβαρούση.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους από την Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, όπου ολοκληρώνονται άμεσα οι εργασίες επανέκθεσης, και όπου τους υποδέχθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας, Α. Χονδρογιάννη – Μετόκη. Με ενδιάμεσους σταθμούς το Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μούκα, το πηγάδι της πλατείας, το ξενοδοχείο Ερμιόνιο, το καμπαναριό, και το Βαλταδώρειο, κατέληξαν στον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου, ύστερα και από τη θετική ανταπόκριση της Ι.Μ. Σερβίων – Κοζάνης, την οποία και ευχαριστούμε. Τους δόθηκε έτσι η ευκαιρία να γνωρίσουν διαχρονικά την ιστορία της πόλης της Κοζάνης. Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου επισκέφθηκαν τον ρωμαϊκό Τάφο – Ηρώο της οδού Αρκαδίου, όπου ήρθαν σε επαφή με την παλαιότερη ιστορία της πόλης.

Στις πολιτιστικές περιηγήσεις και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αιανής με τίτλο «Εξερευνώ το Μουσείο του τόπου μου» συμμετείχαν το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας και το Νηπιαγωγείο Δρεπάνου. Τα προγράμματα πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι: Δ. Θεοδώρου, Α. Αποστολίδου και Δ. Μπούκου.

Τα παιδιά περιηγήθηκαν στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής εντοπίζοντας πραγματικά και μυθικά ζώα και φυτά που απεικονίζονται σε αγγεία ή σε άλλα αρχαία αντικείμενα. Επίσης, η περιήγηση στον κήπο με τ’ αγάλματα έδωσε τροφή συζήτησης για το πολιτιστικό μας παρελθόν αλλά και για την πολιτιστική μας συνέχεια στο μέλλον.

 

Τα παιδιά συμμετείχαν με ενδιαφέρον και ζωντάνια αποδεικνύοντας ότι τα Μουσεία μας είναι μια ζωντανή κοιτίδα πολιτισμού.

Φωτογραφίες απο την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ

DSC_5275.jpgDSC_5267.jpgDSC_5261.jpgDSC_5243.jpgDSC_5230.jpgDSC_5236.jpgDSC_5218.jpgDSC_5191.jpgDSC_3261.jpgDSC_3257.jpgDSC_3241.jpgDSC_3237.jpgDSC_3234.jpgDSC_3182.jpgDSC_3173.jpgDSC_3166.jpgDSC_3162.jpgDSC_3160.jpgDSC_3158.jpgDSC_0862.jpgDSC_3156.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2016

PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Το μοναδικό έθιμο των Λαζαρίνων μέσα από τη ματιά του χθες, του σήμερα και του αύριο».

Βασικός στόχος της ημερίδας, η συμπλήρωση του φακέλου για την εγγραφή του εθίμου στον παγκόσμιο κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. To Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω της Εφορείας, στηρίζει αυτή την προσπάθεια, καθώς η καταγραφή, διαφύλαξη και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές των στοιχείων που συνιστούν την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του τόπου μας είναι μεταξύ των στόχων του.

Η επιστημονική ημερίδα πλαισιώθηκε από Καφέ Πολυγλωσσίας με θεματικό άξονα τις Λαζαρίνες. Παρουσιάστηκαν Λαζαριάτικα τραγούδια και χοροί, αφηγήσεις και παρουσιάσεις του εθίμου, δραματοποιημένες αναπαραστάσεις της τελετουργίας του και προσφέρθηκαν εδέσματα από επτά (7) Πολιτιστικούς Συλλόγους της πρώην επαρχίας Τσιαρτσιαμπά.

Η κοινή παρουσίαση του δρώμενου των Λαζαρίνων από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους σκοπό είχε να αναδείξει, μέσα από τις διαφοροποιήσεις που αυτό εμφανίζει κατά περιοχή όχι μόνο στα υλικά αντικείμενα που χρησιμοποιεί αλλά και στα τραγούδια και στο τελετουργικό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χρήση της Αίθουσας για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Αστερίξ επιστρέφει!

Η έκθεση κόμιξ «50 χρόνια Αστερίξ» θα είναι επισκέψιμη έως και τις 20 Ιουνίου 2016.

Ώρες επισκέψεων

Καθημερινές 8.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.

Σαββατοκύριακα και αργίες 8.00 π.μ. – 6.00 μ.μ.

 

DSC_6637.jpgDSC_0842.jpgDSC_0756.jpgDSC_6682.jpgDSC_6481.jpgDSC_6478.jpgDSC_6406.jpgDSC_2794.jpgDSC_2627.jpgDSC_2577.jpgDSC_2530.jpgDSC_0966.jpgDSC_0924.jpgDSC_0898.jpgDSC_0921.jpgDSC_0894.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

 

ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ

PDF

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ολυμπιακή φλόγα της Μαθητιάδας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Στο πλαίσιο διοργάνωσης της 1ης Μαθητιάδας Δυτικής Μακεδονίας από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης με το Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Αιανής υποδέχτηκαν την ολυμπιακή φλόγα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Μαθητές λαμπαδηδρόμοι με αφετηρία τη γέφυρα Ρυμνίου διέσχισαν τον ιστορικό δήμο της Αιανής καταλήγοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τη φλόγα υποδέχτηκαν με θέρμη μαθητές του νομού, κάτοικοι της κοινότητας Αιανής και τοπικοί φορείς.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρ. Χονδρογιάννη – Μετόκη, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αιανής Στ. Γιαννακόπουλος, ο Διευθυντής Γυμνασίου Αιανής Μιχ. Παππάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κοζάνης Α. Κύρινας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Κωνσταντόπουλος, και ο εκπρόσωπος της Ματητιάδας από την Πρώτη Σερρών Θ. Παπανικολάου.

Ακολούθησαν τοπικοί παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου.

Με την ευχή το κεντρικό σύνθημα της Μαθητιάδας που είναι η συμμετοχή «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης», να αποτελέσει οδηγό για τη ζωή όλων μας,

καλή συνέχεια στους μαθητές και «ευ αγωνίζεσθαι».

 

 

DSC_3849.jpgvlcsnap-2016-04-05-13h29m36s78.pngDSC_5803.jpgDSC_5794.jpgDSC_5788.jpgDSC_5787.jpgDSC_5781.jpgDSC_5766.jpgDSC_3981.jpgDSC_3978.jpgDSC_3953.jpgDSC_3946.jpgDSC_3940.jpgDSC_3938.jpgDSC_3930.jpgDSC_3927 - Αντίγραφο.jpgDSC_3924.jpgDSC_3910.jpgDSC_3906.jpgDSC_3902.jpgDSC_3895 - Αντίγραφο.jpgDSC_3883.jpgDSC_3882.jpgDSC_3852.jpgDSC_3841.jpg 

! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

 

 

 

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΤΕΡΙΞ

PDF

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής εγκαινιάστηκε με επιτυχία η έκθεση κόμιξ «50 χρόνια Αστερίξ». Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης κα Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, η οποία καλωσόρισε τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αιανής στον κόσμο του Αστερίξ και Οβελίξ. Τα παιδιά περιηγηθήκαν στην έκθεση, έπαιξαν και φωτογραφήθηκαν με τους ήρωες του κόμικ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου 2016

Ώρες επισκέψεων

Καθημερινές 8.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.

 

Σαββατοκύριακα και αργίες 8.00 π.μ. – 6.00 μ.μ.

 

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης

DSC_3779.JPGDSC_5703.JPGDSC_5699.JPGDSC_5696.JPGDSC_5692.JPGDSC_5686.JPGDSC_5684.JPGDSC_5658.JPGDSC_5653.JPGDSC_5649.JPGDSC_5632.JPGDSC_5624.JPGDSC_5621.JPGDSC_5611.JPGDSC_5599.JPGDSC_5594.JPGDSC_5590.JPGDSC_5570.JPGDSC_5557.JPGDSC_5553.JPGDSC_5536.JPGDSC_5510.JPGDSC_5508.JPGDSC_3774.JPG 

! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

Η αφίσα


 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση "Εν νυκτί.."στη Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018 για περισσότερα πατήστε εδώ

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων απο 31 Ιουλιου εώς 31 Οκτωμβρίου για περισσότερα πατήστε εδώ

"Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία" για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα ως Παρασκευή 8.00 – 15.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.00 – 15.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 130 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.