title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΣΠΑ

PDF

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης τα εγκαίνια του ολοκληρωμένου έργου ΕΣΠΑ:

«Στερέωση και μερική αποκατάσταση του Αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Αιανής Κοζάνης και των αγροικιών Α΄ και Β΄».

Τα εγκαίνια τέλεσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Το έργο παρουσίασε αναλυτικά με κεντρική ομιλία της η Προϊσταμένη της Εφορείας κ. Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.

Ακολούθησαν ομιλίες  από τον εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλία Κάτανα, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμαρχο του Δήμου Κοζάνης, με ιστορική έδρα την Αιανή, κ. Λευτέρη Ιωαννίδη και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής Κοζάνης κ. Θέμις Μουμουλίδης, η ανασκαφέας του αρχαιολογικού χώρου Αιανής και επίτιμη Προϊσταμένη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας κ. Χριστίνα Ζιώτα. Οι δύο αρχαιολόγοι εργάστηκαν για το συγκεκριμένο έργο ως Προϊστάμενοι της Εφορείας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, εκπρόσωποι Συλλόγων και άλλων οργανώσεων, καθώς και πολίτες της Αιανής και της ευρύτερης περιοχής. Διανεμήθηκε δωρεάν το ενημερωτικό τεύχος του έργου, το οποίο συνέγραψαν η Δρ αρχαιολόγος Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη και η επιβλέπουσα Msc αρχιτέκτων Ελισάβετ Γρηγοράκου.

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο χώρο από την Προϊσταμένη της Εφορείας.

Στη συνέχεια παραχωρήθηκε δεξίωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου.

Μετά από έξι χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος της Αιανής αποδίδεται και πάλι στο κοινό, που είναι και ο τελικός αποδέκτης όλων των αναπτυξιακών έργων. Ωστόσο η ολική ανάδειξή του αρχαιολογικού χώρου, στο πλαίσιο του Νέου ΕΣΠΑ, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Εφορείας, η οποία έχει ήδη υποβάλει τις προτάσεις της στους αρμόδιους φορείς. Αυτές περιλαμβάνουν τη στερέωση και αποκατάσταση των δύο τομέων που υπολείπονται, τη δημιουργία διαδρομών περιήγησης, καθώς και την κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του κοινού.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης ευχαριστεί όλους όσους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του έργου, όσους εργάστηκαν για τη σωστή και εμπρόθεσμη υλοποίησή του καθώς και όλο το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

 

 

_AIA6347.jpg_AIA6278.jpg_AIA6254.jpg_AIA6247.jpg_AIA6241.jpg_AIA6236.jpg_AIA6233.jpg_AIA6221.jpg_AIA6200.jpg_AIA6157.jpg_AIA6132.jpgDSC_8785.jpgDSC_8753.jpgDSC_8738.jpgDSC_8719.jpgDSC_8698.jpgDSC_8683.jpgDSC_8663.jpgDSC_8658.jpgDSC_8649.jpgDSC_8483.jpgDSC_8484.jpg

 

 

! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

 

 

 

DNA

PDF

Tην Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης

«ΑΡΧΑΙΟ DNA ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από την κ. Χ. Παπαγεωργοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Στην ομιλία της η κ. Χ. Παπαγεωργοπούλου ανέλυσε τις έννοιες σχετικά με το DNA, τη μέθοδο δειγματοληψίας και ανάλυσης και παρουσίασε τα αποτελέσματα της τριακονταετούς διεθνούς και ευρωπαϊκής έρευνας στο παλαιογενετικό υλικό και το αρχαίο DNA. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων ανθρωπολογικού υλικού από τις ανασκαφές στις προϊστορικές θέσεις της Π.Ε. Κοζάνης (Ξηρολίμνη, Μαυροπηγή, Κλείτο, Κρεμαστή κ.ά.), η οποία πρωτοπορεί στον τομέα αυτό της έρευνας, λόγω του πλούσιου ανασκαφικού υλικού που ήρθε στο φως την τελευταία εικοσαετία.

Έγινε σαφές ότι, σημαντικά επιστημονικά ερωτήματα, όπως οι πληθυσμιακές μετακινήσεις που υποδηλώνονται από τα αρχαιολογικά ευρήματα, η παλαιότερη και σύγχρονη δημογραφική σύνθεση των διάφορων περιοχών, η ιστορία των ασθενειών, οι διατροφικές μας συνήθεις και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά μας, συνιστούν σημαντικά πεδία έρευνας με ενδιαφέρον για την αρχαιολογική επιστήμη και μπορούν να βρουν απαντήσεις μέσα από την ανάλυση του αρχαίου DNA. Η δυσανεξία στη λακτόζη, τα καστανά μάτια και η σκουρόχρωμη επιδερμίδα, με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι αποτελούν αρχέγονα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, ενώ τα γαλάζια μάτια και η ανοχή στη λακτόζη συνιστούν μεταλλάξεις που τελικά επικράτησαν.

Μέσα από την έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να κατανοήσει την εξέλιξη της βιολογικής του ιστορίας.

Την ομιλία παρακολούθησαν και οι μαθητές του Γυμνασίου Αιανής, οι οποίοι με τον ανάλογο εξοπλισμό ξεναγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης – σε «ένα σύγχρονο εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία θα είναι επισκέψιμη έως τον Ιούνιο του 2017, θα διεξαχθούν και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές με τον κατάλληλο εξοπλισμό (ποδιές, μάσκες, γάντια κ.α.), σε εργαστηριακό περιβάλλον, θα έχουν τη δυνατότητα μιας βιωματικής περιήγησης γύρω από τη σύγχρονη έρευνα στο αρχαίο DNA.

Διάρκεια έκθεσης: Νοέμβριος 2016- Ιούνιος 2017

Είσοδος Δωρεάν, στις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

 

 

DSC_7109.jpgDSC_7103.jpgDSC_7095.jpgDSC_4911.jpgDSC_4898.jpgDSC_4893.jpgDSC_4877.jpgDSC_4837.jpgDSC_4848.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

ΕΗΠΚ_2016

PDF

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΗΠΚ 2016

Απολογιστικό

Χώρος εκδήλωσης: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Διάρκεια: 25 Σεπτεμβρίου 2015

Φορείς συνεργασίας: Εφηβικό θεατρικό εργαστήρι του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής «Η Πρόοδος»

Αριθμός επισκεπτών: 350

Οργανωμένες ομάδες κοινού: Μαθητές

Προβολή εκδηλώσεων: Αφίσα/ ΜΜΕ/ Διαδίκτυο

Εθελοντισμός: Συμμετείχαν αφιλοκερδώς μαθητές του εφηβικού εργαστηρίου, οι συντονιστές τους και ο ομιλητής

Επισυναπτόμενο φωτογραφικό υλικό: Ναι.

24. DSC_0538.JPG6. DSC_0497.JPG9. DSC_6251.JPG4. DSC_6245.JPG28. DSC_6325.JPG27. DSC_6314.JPG2. DSC_0506.JPG12. DSC_6263.JPG17. DSC_6279.JPG14. DSC_6272.JPG13. DSC_6267.JPG! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ

PDF

Η Εθνική Ομάδα Βόλλεϋ Ανδρών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής!

Σήμερα επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής η αποστολή της Εθνικής ομάδας Βόλλεϋ. Τους αθλητές υποδέχτηκε το προσωπικό και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρ. Χονδρογιάννη – Μετόκη, η οποία και τους ξενάγησε στην έκθεση του Μουσείου.

 

DSC_8395.JPGDSC_8370.JPGDSC_8389.JPGDSC_5800.JPGDSC_5783.JPGDSC_5795.JPG! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2016

PDF

Η πίστη στην επίδραση της Σελήνης για ό,τι γίνεται πάνω στη γη αντιπροσωπεύει μια από τις πρώτες σκέψεις του ανθρώπου. Πάνω σ’ αυτήν οικοδομήθηκαν σε όλη τη γη λατρείες και κώδικες ηθικής, ημερολόγια, τρόποι ζωής και εργασίας, κοινωνικά και πολιτιστικά συστήματα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης γιόρτασε την αυγουστιάτικη πανσέληνο, την πιο εντυπωσιακή του χρόνου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων υπό το γενικό τίτλο: «Νότες φεγγαριού». Ο πολυπληθής κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το Μουσείο τη νύχτα.

Της μουσικής εκδήλωσης προηγήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ασπρόμαυρης φωτογραφίας «Σημεία των χειρών», της κ. Χρ. Καραντώνη. Την καλλιτέχνιδα και το έργο της παρουσίασαν στο κοινό η προϊσταμένη της Εφορείας κ. Αρ. Χονδρογιάννη – Μετόκη και η ιστορικός τέχνης αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης κ. Αικ. Κούσουλα. Οι επισκέπτες γνώρισαν, συνομίλησαν και περιηγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης από την φωτογράφο - ποιήτρια - ζωγράφο - φιλόλογο Χρ. Καραντώνη, αποκρυπτογραφώντας χαρακτήρες, συναισθήματα και ενδόμυχες σκέψεις ανθρώπων μέσα από τη γλώσσα των χεριών.

Πόλο έλξης αποτέλεσαν και τα έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του θερινού εικαστικού εργαστηρίου, από έξι φοιτητές και απόφοιτους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εκτέθηκαν στην Αίθουσα Προβολών του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Οι καλλιτέχνες που εμπνευσμένοι από το αρχαιολογικό και φυσικό τοπίο της Αιανής δημιούργησαν τα φετινά έργα, υπό την επίβλεψη της υπεύθυνης καθηγήτριας κ. Ζωής Γοδώση, είναι οι: Ίρις Κολλιδά, Μίνα Κουζούνη, Μαρία Λαγού, Χάρης Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαρκαλής, Σεβαστή Πέσχου. Με ψηφιακές φωτογραφίες συμμετείχε η Έλενα Εφέογλου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε μουσικά, με το Βαγγέλη Βέττα και την ορχήστρα του. Συμμετείχε με «φεγγαρόλουστα» τραγούδια η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Χαραυγής Κοζάνης. Τη γιορτή του φεγγαριού δυσχέραναν αλλά δεν σταμάτησαν οι λίγες σταγόνες βροχής, αφού η εκδήλωση συνεχίστηκε σε ζεστό κλίμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής με κέφι και καλή διάθεση.

 

DSC_8539.jpgDSC_8529.jpgDSC_8530.jpgDSC_8448.jpgDSC_8505.jpgDSC_8424.jpgDSC_8426.jpgDSC_8415.jpgDSC_8417.jpgDSC_8390.jpgDSC_8393.jpgDSC_8387.jpgDSC_8381.jpgDSC_3181.jpgDSC_3174.jpgDSC_3130.jpgDSC_3128.jpgDSC_3115.jpgDSC_0416.jpgDSC_0410.jpgDSC_0409.jpgDSC_0406.jpgDSC_0398.jpgDSC_0402.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

 

 

 

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης

18 Απριλίου 2019, στο Αρχοντικό

Γρηγορίου Βούρκα, στην Κοζάνη,

η έκθεση με τίτλο

«Περδίκα μου γραμμένη…»,

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Προβολή ταινίας

Η Αρχαιολόγος

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων

του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ
"Πρόσκληση για την  εκδήλωση"

οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία"Σάββατο 6 Απριλίου2019 ώρα 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής για περισσότερα πατήστε εδώ

'ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ' για περισσότερα πατήστε εδώ
Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 93 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.