title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ «Ορφεία Αρμονία»

PDF

Μοναδικούς μουσικούς ήχους της Αρχαιότητας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 3 Ιουλίου στην αυλή των γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κοζάνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, στο πλαίσιο των «36ων Λασσανείων».

Αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων (λύρες, κιθάρες, πανδουρίδες, βάρβιτοι, πολύχορδα, αυλοί, σάλπιγγες και κρουστά), στα χέρια των επιδέξιων μουσικών του πολυμελούς μουσικού σχήματος «Ορφεία Αρμονία», αναβίωσαν και ανέδειξαν αρμονικά τους συνολικούς αρχαϊκούς ήχους που ο χρόνος κατάφερε να διασώσει και το αρχαίο άσμα.

Τη μουσική γνωριμία με τα όργανα, τους χορωδούς και ηθοποιούς του συνόλου ακολούθησαν μουσικά επενδυμένα κομμάτια από αρχαίους ύμνους προς τους θεούς Απόλλωνα, Εστία, Δήμητρα και Άρη, αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες, σατυρικό δράμα και άλλα.

Παραθέτουμε για σας κάποια αποσπάσματα:

Από το «Διθύραμβος στο Διόνυσο»:

«...δεν μου διαφεύγει ο χρόνος που τα νεκταρένια φυτά … φέρνουν την ευωδιαστή άνοιξη… Τότε … μπλέκονται τα ρόδα στα μαλλιά κι αντηχούν οι μελωδίες των τραγουδιών μαζί με τους αυλούς κι έρχονται οι χοροί…»

Από το «Α΄ Δελφικός Ύμνος  στον Απόλλωνα»:

«…Υψίφωνος ο καμωμένος από ξύλο λωτού αυλός ποικιλόμουσο πλέκει τραγούδι, ενώ η χρυσοκόσμητη γλυκόηχη κιθάρα αντιφωνεί προς την μουσική των ύμνων…»

Από το «Σεικιλού Σκόλιον»:

«…Όσο ζεις, να λάμπεις. Για τίποτα κατάβαθα να μη λυπάσαι. Προσωρινή είναι η ζωή. Ο χρόνος δικαιωματικά τη λήξη της γυρεύει.»

 

Το video της εκδήλωσης μπορείτε να το δείτε εδώ


Την Αφίσα της Εκδήλωση μπορείτε να την δείτε εδώ

DSC_0056.jpgDSC_0057.jpgDSC_0048.jpgDSC_0046.jpgDSC_0045.jpgDSC_0034.jpgDSC_0040.jpgDSC_0035.jpgDSC_0029.jpgDSC_0022.jpgDSC_0019.jpgDSC_0010.jpgDSC_0017.jpgDSC_0008.jpgDSC_0009.jpg

 

 

! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

ΘΕΡΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018

PDF

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του θερινού εικαστικού εργαστηρίου «Με αφορμή το παρελθόν- Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους» που διοργανώθηκε από 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2018 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ του ΠΔΜ συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά συμπόσια και εικαστικά εργαστήρια που οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από το 2011, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και έχοντας την ευκαιρία με τις εμπειρίες αυτές να ανατροφοδοτήσουν το εικαστικό τους έργο.

Στο πλαίσιο του project του φετινού εργαστηρίου, με θέμα «Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω», διερευνήθηκαν με την φωτογραφική καταγραφή και τη βιντεοσκόπηση πλευρές της ζωής των γυναικών στο οικισμό της Αιανής στη διαχρονία και τη συγχρονία της. Αφορμή για το project στάθηκε τον Μάρτιο του 2018 η καταγραφή του εθίμου των Λαζαρίνων, που συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης την Άνοιξη και τη γονιμότητα αλλά και με την ένταξη στην κοινωνική ζωή της κοινότητας των νεαρών κοριτσιών. Σκοπός του project είναι να διερευνηθεί πώς οι γυναίκες της Αιανής προσλαμβάνουν το έθιμο, ποια είναι η σημασία για αυτές σήμερα, καθώς αυτό δεν φέρει την κοινωνική βαρύτητα που είχε στο πλαίσιο των παραδοσιακών κοινωνιών. Παράλληλα, σκοπός του project είναι να καταγράψει τις γυναίκες της Αιανής στην καθημερινότητά τους στο οικιακό περιβάλλον ή τους χώρους της δουλειάς και να ερευνήσει μέσα από τα οπτικά τεκμήρια και τις βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις τη σχέση τους με το  δημόσιο βίο και την παρουσία τους στο δημόσιο χώρο σήμερα.

Στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο του 2018 συμμετείχαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ Ρομάν Ζουέβ, Σεβαστή Ιντζέ, Μιχαέλα Μητκούδη, Κατερίνα Παΐσου, Αριάδνη Πεδιωτάκη και Μαρίνα Πλούσκα. Οι συμμετέχουσες/οντες στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αιανής από τις αρχαιολόγους Χριστίνα Άαμοντ και Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, καθώς και να παρακολουθήσουν εισηγήσεις που αφορούσαν το ειδικό θέμα του εργαστηρίου από την Επίκ. Καθηγήτρια του ΤΕΕΤ Ζωή Γοδόση,  τη διδάσκουσα στο εργαστήριο φωτογραφίας του ΤΕΕΤ  Έλενα Εφέογλου και τη Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Φωτούλα Καραλίδου. Τον συντονισμό των εργασιών του Εργαστηρίου είχαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη - Μετόκη και η Επικ. Καθηγήτρια του ΤΕΕΤ Ζωή Γοδόση.

Τα έργα που προέκυψαν θα παρουσιαστούν και θα εκτεθούν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Πανσελήνου στις 26 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

 

Την περίοδο διεξαγωγής του εικαστικού εργαστηρίου λειτούργησε και το εργαστήριο ψηφιδωτού, όπου ο ψηφοθέτης Γρηγόρης Τζιαναμπέτης δίδαξε δωρεάν την τέχνη του ψηφιδωτού στα παιδιά από την Αιανή που συμμετείχαν.

Την αφίσα του θερινού Εικαστικού μπορείτε να το δείτε εδώ

Το site του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μπορείτε να δείτε εδώ

DSC_0781.JPGDSC_0785.jpg8..jpg9..jpg7..jpg6..jpg5..jpg4..jpg3..jpg2..jpg18..jpg19..jpg17..jpg16..jpg15..jpg14..jpg13..jpg12..jpg11..jpg1..jpg10..jpg

 

 

! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

PDF

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης:

«Μια αγκαλιά πολιτισμού»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, γιόρτασαν την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 την Ημέρα της Μουσικής, με ένα κοινό γεύμα αγάπης και αλληλεγγύης, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Υπέροχες ντόπιες και προσφυγικές φωνές τραγούδησαν για την αγάπη και τις «μακρινές πατρίδες», ενώνοντας με επιτυχία δύο διαφορετικούς, όχι και τόσο τελικά, λαούς και πολιτισμούς.

Ένα από τα τραγούδια των ασυνόδευτων παιδιών της Δομής στην Αιανή, μας μίλησε για έναν άνδρα που μετανάστευσε στην Ελλάδα ακολουθώντας και αναζητώντας εκεί την αγαπημένη του.  Όταν συναντήθηκαν, γύρισαν κι δυο στο Πακιστάν.

Μαζί μας ήταν οι μουσικοί Δ. Βαβλιάρας, Σ. Μπούκος, Ζ. Φτάκας, Κ. Δάλλης και Κ. Τζιαναμπέτης.

Τους ευχαριστούμε θερμά για τα όμορφα μουσικά ταξίδια που μας χάρισαν.

 

Το video της εκδήλωσης μπορείτε να το δείτε από εδώ

 

DSC_4539.jpgDSC_4551.jpgDSC_4533.jpgDSC_0567.jpgDSC_0559.jpgDSC_0532.jpgDSC_0498.jpgDSC_0507.jpgDSC_0497.jpgDSC_0468.jpgDSC_0489.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

ΔΡΟΜΟΣ_ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΥ_2018

PDF

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, για 17η συνεχή χρονιά, το πρωί της Κυριακής 8 Ιουλίου 2018, ο Αγώνας Δρόμου Απολλοδώρου, τον οποίο συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, η Δ.Κ. Αιανής Δήμου Κοζάνης, και ο Σύλλογος Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής.

Την εκδήλωση στήριξαν οι Σύλλογοι της Αιανής: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής «Η Πρόοδος», Σύλλογος Γυναικών Αιανής, Εμπορικός Σύλλογος Αιανής, Αθλητικός Σύλλογος Αιανής και οι Ποδηλάτες Αιανής. Επίσης, ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας (Ο.Α.Π.Ν.) που χορήγησε 200 μετάλλια και ένα κύπελλο.

Οικονομικά στήριξε επίσης την εκδήλωση το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δια της ΕΦΑ Κοζάνης.

Ο αγώνας πραγματοποιείται προς τιμήν του αρχαίου Αιαναίου δρομέα που βρήκε τραγικό θάνατο από κεραυνό στην Κυλλήνη της Αρκαδίας, καθώς επέστρεφε στην πατρίδα του, νικητής σε αγώνισμα δρόμου, όπως μας πληροφορεί ο επιγραμματοποιός Αντίπατρος ο Θεσσαλονικέας.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η στήριξη της άθλησης ως έκφρασης της καθημερινής μας ζωής, για την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και σώματος, χωρίς αποκλεισμούς φύλου ή ηλικίας, εθνικότητας ή θρησκείας, αλλά και η στήριξη των κλασικών ιδεωδών του αθλητισμού, που συνιστούν ο τίμιος αγώνας, η ευγενής άμιλλα και η χαρά της νίκης.

Η φετινή διοργάνωση περιελάμβανε σημαντικές αλλαγές, που ήρθαν να προστεθούν σ’ αυτές της περσινής χρονιάς, στην προσθήκη δηλαδή του αγωνίσματος των 10.000 μ. και στην ηλεκτρονική χρονομέτρηση.

Έτσι, για πρώτη φορά φέτος ο αγώνας μετατέθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου στο πρωινό της Κυριακής, ικανοποιώντας αιτήματα αθλητών και δίνοντας παράλληλα την  ευκαιρία σε άτομα εκτός νομού, να κάνουν μια ημερήσια εκδρομή στην Αιανή, έναν όμορφο και ιστορικό τόπο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αλλαγή έγινε και στα αγωνίσματα, κρατώντας δύο καθαρά αγωνιστικούς δρόμους, των 5 και 10 χλμ., με ηλεκτρονική χρονομέτρηση και βράβευση των τριών πρώτων θέσεων, χωριστά για άνδρες και γυναίκες. Με στόχο επίσης να ενθαρρύνουμε την συμμετοχή, όχι μόνο των παιδιών, αλλά και όσων για κοινωνικούς ή άλλους λόγους διστάζουν να λάβουν μέρος, κρατήσαμε ως μη αγωνιστικούς δρόμους δυναμικού βαδίσματος τα 3.000 και τα 1.000 μέτρα, χωρίς βράβευση των πρώτων θέσεων, απαλλάσσοντας τους συμμετέχοντες από το άγχος της πρωτιάς και δίνοντάς τους την ευκαιρία με απολαύσουν με το δικό τους ρυθμό το πανέμορφο φυσικό τοπίο στο ρέμα του Χάντακα, που περιτρέχει την αρχαία Αιανή. Φέτος, επίσης, μετά από αρκετά χρόνια, με την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Αιανής, ο τερματισμός του Αγώνα έγινε μπροστά στο άγαλμα του δρομέα Απολλοδώρου, έργο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θάνος Καρώνης, το 2008, στο πλαίσιο Εργαστηρίου – Συμποσίου γλυπτικής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Τέλος, προστέθηκαν events, προς τέρψιν των αθλητών, όπως η μουσική στον αρχαιολογικό χώρο της βασιλικής νεκρόπολης. Η τελετή απονομής των βραβείων και το δαφνοστεφάνωμα των αθλητών έγιναν στην κεντρική πλατεία Αιανής. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης έπαινος, καπέλο και απλό μπλουζάκι, ενώ στους αθλητές των 5 και 10 χλμ., δόθηκε αθλητική μπλούζα.

Ο Αγώνας Δρόμου Απολλοδώρου δεν ήταν ποτέ μια καθαρά αθλητική εκδήλωση, και αυτό το χαρακτήρα επιδιώκουμε να κρατήσουμε και να προβάλλουμε. Είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, που συνδέει την Αρχαιότητα με το σήμερα, έχοντας ως παράλληλο στόχο την προβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, όπως και του πολιτισμικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε, όλα τα έργα πολιτισμού και τα όποια οφέλη τους, οφείλουν να έχουν ως τελικό αποδέκτη την κοινωνία.

Στη φετινή διοργάνωση του Δρόμου Απολλοδώρου ενεπλάκη ενεργά και μοιράστηκε μαζί μας την αγωνία και το δικό μας καθημερινό μαραθώνιο ένας μεγάλος αθλητής του στίβου, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και τη συμμετοχή του στον Αγώνα. Είναι ο Μιχάλης Παρμάκης: Πρωταθλητής του Μαραθωνίου με 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Για τη στήριξή του, η Εφορεία προσέφερε στον αθλητή ως συμβολικό δώρο ένα πήλινο ελληνιστικό γυναικείο ειδώλιο της περιοχής, αντίγραφο του Τ.Α.Π.Α., με ευχές για πρόκριση στους επόμενους Ολυμπιακούς και κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Τη στήριξή τους στην εκδήλωση παρείχαν συμβουλευτικά αλλά και με μηνύματά τους προς την Εφορεία, τα οποία αναγνώστηκαν στην τελετή απονομής, και οι σημαντικοί επίσης αθλητές του στίβου Γιώργος Θεοδωρίδης και Ζήσης Μάρας, οι οποίοι λόγω άλλων υποχρεώσεων τους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν.

Οι συμμετέχοντες έφτασαν φέτος τον αριθμό των 200 ατόμων και ήταν ηλικίας από κάτω των 3 ετών έως άνω των 70. Οι συμμετοχές κατανέμονται ως εξής: 43 άτομα στα 10 χλμ., 49 στα 5 χλμ., 48 στα 3 χλμ., και 60 στον παιδικό δρόμο. Ταξίδεψαν στην Αιανή από την Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα, τα Γρεβενά, την Καστοριά, τα Τρίκαλα, την Λάρισα, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, τα Σέρβια, το Βελβεντό, και το Πρωτοχώρι, αλλά και από την Αμερική.

Στον αγώνα έλαβε μέρος, όπως κάθε χρόνο, η ομάδα των ομογενών και αμερικανών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Οι φοιτητές επισκέφθηκαν την Αιανή και την Κοζάνη συνοδευόμενοι από τον κ. Ηλία Τομάζο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας «ΠΑΙΔΕΙΑ» των Η.Π.Α., και άλλους καθηγητές τους. Στην αποστολή προσφέρθηκε από το Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής» και την Πρόεδρό του και επίτιμη Προϊσταμένη  του ΥΠΠΟΑ, κ. Γ. Καραμήτρου – Μεντεσίδη, ένα αναμνηστικό κύπελλο.

Συμμετοχή στον Αγώνα, ως αθλητές και ως εθελοντές, είχαν και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Δομής της Άρσις στην Αιανή, ανταποδίδοντας παράλληλα συμβολικά τη φιλόξενη αγκαλιά που τους παρέχει η Αιανή και η Εφορεία.

Η ΕΦΑ Κοζάνης ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες στον αγώνα, τους φορείς και τους συλλόγους που στήριξαν την εκδήλωση συντελώντας στην επιτυχία της.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον γιατρό κ. Χάρη Μεντελή, στο ΕΚΑΒ, στην Τροχαία Κοζάνης, στη Δημοτική Αστυνομία, τον Τοπικό Αστυνόμο Αιανής, την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΡΑΔΥΜ) και τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης (ΣΥΡΑΚΟΖ).

Χορηγοί της φετινής εκδήλωσης ήταν:

Η Εταιρία ΓΕΩΕΛΛΑΣ, που κάλυψε μέρος της αγοράς των καπέλων.

Εταιρεία, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη, η οποία κάλυψε επίσης μέρος της αγοράς των καπέλων.

Το supermarket – οικοδομικά – εμπορία ποτών Αφοί ΒΛΑΧΟΥ, που χορήγησε νερά.

Οι συνεταιρισμοί Βελβεντού, ΑΣΕΠΟΠ και Δήμητρα, που προσέφεραν φρούτα (ροδάκινα velvita).

Το catering ΛΕΜΟΝΙ, που προσέφερε τα εδέσματα.

Το κατάστημα γκουρμέ Αιανής, που προσέφερε εδέσματα.

Η Εταιρεία alfa που προσέφερε τυροπιττάκια.

H ΔΕΗ Α.Ε., που στηρίζει σταθερά όλες τις δραστηριότητες της Εφορείας.

Η Εταιρεία Bonatti και J&P Avax, που χορήγησαν νερά, χυμούς και τα δύο μεγάλα μπάνερ της εκδήλωσης.

Μεγάλος χορηγός της φετινής εκδήλωσης υπήρξε η Εταιρεία ΜΕΤΕ Α.Ε. που χορήγησε τα μπλουζάκια του Αγώνα.

Η επιτυχία της εκδήλωσης οφείλεται και αφιερώνεται στο μόνιμο και έκτακτο προσωπικό της ΕΦΑ Κοζάνης, που όπως πάντα έδωσε τα μέγιστα για την οργάνωση και σωστή διεξαγωγή των αγώνων, και ιδιαίτερα στους εθελοντές που έφτασαν φέτος τον αριθμό των 50 ατόμων. Το γενικό συντονισμό είχαν φέτος η αρχαιολόγος Δήμητρα Κοτσαχρήσου και η τοπογράφος Σοφία Βλαχοπούλου. Η αφίσα είναι έργο της αρχιτέκτονα Ελισάβετ Γρηγοράκου.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά όλο τον κόσμο που με την παρουσία του στήριξε την εκδήλωση και μας έδωσε το κουράγιο να συνεχίσουμε, καταστώντας σταδιακά την Αιανή το επίκεντρο του πανελλαδικού και ευρύτερου αρχαιολογικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος.

Τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν:

10 χλμ. ΑΝΔΡΩΝ

1. ΠΑΡΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 39:47

2. ΡΟΒΥΘΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 44:51

3. ΠΡΑΣΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 48:31

 

10 χλμ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1. ΜΑΡΤΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 1:01:20

2. ΤΣΟΥΠΙΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ 1:05:30

3. ΣΤΑΜΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ 1: 08

 

5 χλμ. ΑΝΔΡΩΝ

1. ΤΣΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 22:41
1. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 22:41

2. ΑΡΑΓΙΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ 23:26

3. ΠΑΝΙΤΣΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 23:51

5 χλμ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1. ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ 28:58

2. ΖΙΝΤΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ 31:17

3. ΔΡΑΚΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 31:46

 

TΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ 10km ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ

 

TΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ 5km ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ

 

Τέλος, ενημερώνουμε τους αθλητές ότι μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα των Αγώνων τις προσεχείς ημέρες, από την επίσημη ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

 

Επίσης, όποιος ενδιαφέρεται για φωτογραφίες, πέραν των όσων συνοδεύουν το δελτίο τύπου,  να επικοινωνήσει με τον κ. Κώστα Μύρο, στο τηλ. 24610/98800-801 (εσωτ. 5)

VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΙΝΝΗΣΗ ΤΩΝ 10km ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


DSC_4629.jpgDSC_2057.jpgDSC_1959.jpgDSC_1912.jpgDSC_1940.jpgDSC_1878.jpgDSC_0626.jpgDSC_0636.jpgDSC_0635.jpgDSC_0623.jpgDSC_0619.jpgDSC_0612.jpgDSC_0609.jpgDSC_0603.jpgDSC_0599.jpgDSC_0589.jpgDSC_0580.jpgDSC_0586.jpgDSC_0562.jpgDSC_0566.jpgDSC_0554.jpgDSC_0552.jpgDSC_0528.jpgDSC_0537.jpgDSC_0515.jpgDSC_0491.jpgDSC_0486.jpgDSC_0470.jpgDSC_0480.jpgDSC_0394.jpgDSC_0344.jpgDSC_0370.jpgDSC_0297.jpgDSC_0244.jpgDSC_0199.jpgDSC_0218.jpgDSC_0169.jpgDSC_0151.jpgDSC_0147.jpgDSC_0129.jpgDSC_0111.jpgDSC_0079.jpgDSC_0089.jpg


 


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 


Την προκήρυξη του αγώνα μπορείτε να την κατεβάσετε  από εδώ


Την αφίσα του αγώνα μπορείτε να την κατεβάσετε  από εδώ

 

Την αίτηση συμμετοχής - υπεύθυνη δήλωση μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ

 

Τo χάρτη για την διαδρομή των 10 km μπορείτε να την κατεβάσετε  από εδώ

 

Τo χάρτη για την διαδρομή των 5 km μπορείτε να την κατεβάσετε  από εδώ

 

Τo χάρτη για την διαδρομή των 3 km μπορείτε να την κατεβάσετε  από εδώ

 


 

 

 

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

PDF

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που για 7η συνεχή χρονιά διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Η εκδήλωση, υπό τον γενικό τίτλο «Περιήγηση στον Μακεδονικό Τάφο Σπηλιάς Εορδαίας», θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 έως και την  Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 και κατά τις ώρες 10.00 π.μ. - 14.00 μ.μ.

Περιλαμβάνει:

· Άνοιγμα του Μακεδονικού Τάφου Σπηλιάς Εορδαίας στο κοινό και την Εκπαιδευτική κοινότητα.

· Σήμανση των προθηκών της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης, όπου εκτίθεται μέρος των ευρημάτων του τάφου.

 

Αρχαιολόγοι της Εφορείας θα ενημερώνουν σχετικά τους επισκέπτες.

 

Ο μακεδονικός τάφος της Σπηλιάς Εορδαίας ανασκάφηκε το 1987, ενώ η Ανάδειξη και Προστασία του έγινε στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, το 2005-2006. Είναι διθάλαμος, με μνημειακή πρόσοψη δωρικού ρυθμού και ελεύθερο αέτωμα. Δεν καλύπτεται με τύμβο. Οι νεκροί που θάφτηκαν σ’ αυτόν αριθμούν τους επτά ή οκτώ. Συνοδεύονταν από κτερίσματα, τα οποία τοποθετούν τη χρήση του στον 2ο-1ο αι. π.Χ. Ανήκει σε σημαντικό ελληνιστικό οικισμό που χωροθετείται στην ευρύτερη περιοχή.

 

Είσοδος ελεύθερη

Την Αφίσα μπορείτε να την δείτε εδώ

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Επίσκεψη μαθητών erasmus

στο Αρχαιολογικο Μουσείο

Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ


Κοπή Πίτας από την Εφορεία

Αρχαιοτήτων Κοζάνης

για περισσότερα πατήστε εδώ

"Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία"

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα ως Παρασκευή 8.00 – 15.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.00 – 15.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 252 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.