title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΕΗΠΚ_2018

PDF

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 ο εορτασμός των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2018», με θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, την Τ.Κ. Ποντοκώμης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντοκώμης, και το Σύλλογο Κομμωτών Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε στο κλειστό αμφιθέατρο Ποντοκώμης και είχε ως γενικό τίτλο «Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής».

Διοργανωτές, συμμετέχοντες και παρευρισκόμενοι είχαν τη μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο, μέσα από τα εκατοντάδες (700 περίπου) τμήματα ανθρωπόμορφων, και στο σύνολό τους σχεδόν γυναικείων ειδωλίων, την εικόνα που αυτά μεταφέρουν για τη γυναίκα των πρώιμων περιόδων της Νεολιθικής εποχής (6500-6000 π.Χ.) στην περιοχή της σημερινής κοινότητας Ποντοκώμης (περιοχή Κίτρινης Λίμνης – πρώην έλος Σαριγκιόλ Κοζάνης).  

Τα ευρήματα προέκυψαν από την πρόσφατη σωστική ανασκαφή στη θέση Σουλουκιά Ποντοκώμης, στην περιοχή των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, η οποία και χρηματοδοτεί την έρευνα, όπως ορίζεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο. Τα 200 περίπου από τα σωζόμενα ειδώλια διατηρούν το κεφάλι των μορφών. Πολλά από αυτά φέρουν ιδιαίτερα περίτεχνες κομμώσεις, γνωστό χαρακτηριστικό της πρώιμης νεολιθικής ειδωλοπλαστικής στον ελλαδικό χώρο, σε μια πρωτόγνωρη ωστόσο ποικιλία, που φαίνεται να χαρακτηρίζει τον νεολιθικό οικισμό της Σουλουκιάς, αλλά και τους όμορους σύγχρονους με αυτήν οικισμούς. Από αυτά επιλέχθηκαν για αναπαράσταση οι κομμώσεις 20 ειδωλίων.

Το εγχείρημα εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαιολογική έρευνα, εγγίζοντας τα όρια της Πειραματικής Αρχαιολογίας, μια σύγχρονης ερευνητικής μεθόδου προσέγγισης και κατανόησης της προϊστορικής κυρίως εποχής.

Στην εκδήλωση, έγινε αρχικά μια παρουσίαση των ευρημάτων των ανασκαφών στην Ποντοκώμη, με έμφαση στα νεολιθικά ειδώλια, από την Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, Δρ Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Κοζάνης. Ακολούθως, κομμωτές και  κομμώτριες που δραστηριοποιούνται στο νομό Κοζάνης ανέλαβαν να αναδημιουργήσουν τις επιλεγμένες κομμώσεις της Νεολιθικής εποχής. Τα χτενίσματα στο χώρο της εκδήλωσης έγιναν χωρίς τα σύγχρονα μέσα της κομμωτικής τέχνης, αλλά με εργαλεία και υλικά που με βάση τα ευρήματα των ανασκαφών είχαν ή θα μπορούσαν να έχουν στη διάθεσή τους οι νεολιθικές κοινωνίες, όπως ξύλινες χτένες και περόνες, κλωστές αλλά και ξυμένο μαλλί αιγοπροβάτων (για όγκο) και άλλα φυσικά υλικά. Τα πιο περίτεχνα χτενίσματα, που όπως διαπιστώθηκε απαιτούν και με τα σύγχρονα μέσα πολύ χρόνο και συνεργασία των γυναικών για να επιτευχθεί το εκπληκτικό αποτέλεσμα που βλέπουμε στα πήλινα ειδώλια, έγιναν, για τις ανάγκες της εκδήλωσης, στα κομμωτήρια των συμμετεχόντων κομμωτριών και με σύγχρονα μέσα.

Οι κομμώτριες που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση είναι οι: Δεληζήση Ελένη, Ιωάννου Βασιλική, Καραμανώλα Αναστασία, Κατσικαρώνη Μαρία, Τζέλλου Μαρία και Τσέκαρη Θεολογία. Επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών Κοζάνης Πέμας Πέτρος.

Οι ξύλινες χτένες και περόνες που εκτέθηκαν στο χώρο έγιναν από τον Λάζαρο Μανουσαρίδη, φύλακα της ΕΦΑ Κοζάνης. Ως πρότυπά τους χρησιμοποιήθηκαν ανάλογα νεολιθικά ευρήματα του νομού Κοζάνης, που εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. 

Για την αναδημιουργία των νεολιθικών κομμώσεων διαπιστώθηκε κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης, πως απαιτούνται ιδιαίτερα μακριά μαλλιά, τα οποία φαίνεται πως διέθεταν οι γυναίκες της Νεολιθικής εποχής. Με αυτό το βασικό κριτήριο αναζητήθηκαν και οι νεαρές ή μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που αποτελέσαν τα μοντέλα της εκδήλωσης, είτε στα κομμωτήρια είτε στο χώρο πραγματοποίησής της.

Έλαβαν μέρος οι εξής: Δεληζήση Παναγιώτα, Κλειτσογιάννη Χριστίνα, Καραγιάννη Αρετή – Μαρία, Καραπαναγιωτίδου Εύα, Κούτσικα Αλεξάνδρα, Κύρινα Σοφία, Μανδραβέλη Ευαγγελία, Μιχαηλίδου Έλλη, Παγούνη Μυρσίνη, Παναγούλια Αναστασία, Παπαδοπούλου Μαρία, Τζημοπούλου Μαρία, Τσουκαλίδου Μαρία, Χότζα Άντζελα, Χότζα Κατερίνα, Χότζα Νικόλ. Συμμετείχαν επίσης και λίγα μικρά κορίτσια.

Η εμπειρία υπήρξε πολύτιμη για όλους, καθώς μέσα από τη συνεργασία αρχαιολόγων και κομμωτών /τριών δόθηκε ζωή στα αρχαιολογικά ευρήματα, κι έγινε περισσότερο κατανοητή η εικόνα της γυναικείας μορφής στη Νεολιθική εποχή και του ρόλου της στην τότε κοινωνία, που πιθανόν ήταν σημαντικός. Η ποικιλία των κομμώσεων της Σουλουκιάς (και άλλων θέσεων) θα μπορούσε να αντανακλά ηλικιακές διαφοροποιήσεις, κοινωνική διαστρωμάτωση, αλλά και τον ιδιαίτερο πιθανόν ρόλο ορισμένων γυναικών στην καθημερινή ζωή, στον γυναικείο μικρόκοσμο ή στην κοινωνία γενικότερα. Υποδηλώνεται επίσης υψηλό βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας, μια υπόθεση που στηρίζεται και από άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η εκπληκτικής ποιότητας κεραμική του οικισμού και η οστέινη «σφυρίχτρα» που βεβαιώνει την ανάπτυξη της μουσικής.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ευχαριστεί θερμά τους συνδιοργανωτές για τη θέρμη με την οποία αγκάλιασαν την εκδήλωση, συντελώντας στην άψογη διοργάνωση και πραγματοποίησή της. Ουσιαστικοί συντελεστές υπήρξαν: το προσωπικό της ΕΦΑ Κοζάνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης, με τον Πρόεδρό του Αντώνη Σαμαρά και τον Γραμματέα Μάκη Μιχαηλίδη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών Κοζάνης Πέμας Πέτρος, οι προαναφερθείσες κομμώτριες με τις εκπληκτικές τους δημιουργίες, και οι μικρές και μεγάλες κυρίες που δέχθηκαν να είναι τα «μοντέλα» μας, αναδεικνύοντας την «ομορφιά της Νεολιθικής Ελλάδας». Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης στα τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ που κάλυψαν το θέμα.  

Η εκδήλωση αφιερώνεται στην κοινότητα Ποντοκώμης, που πρόκειται να μετεγκατασταθεί σύντομα, παίρνοντας μαζί της τις προσωπικές μνήμες των πολιτών της και το πολιτισμικό της παρελθόν. Επίσης, στις πόλεις του νομού Κοζάνης που προηγήθηκαν στην διαδικασία αυτή, όπως η Μαυροπηγή, ο Κλείτος, ο Κόμανος και άλλες, αλλά και σε όσες αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη στα όρια των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ.


Απόσπασμα  video από την  Εκδήλωση

μπορείτε να δείτε εδώΦωτογραφίες της Εκδήλωσης

 


9.jpg8.jpg7.jpg5.jpg6.jpg4.jpg3.jpg26.jpg24.jpg23.jpg22.jpg20.jpg21.jpg2.jpg19.jpg18.jpg17.jpg14.jpg16.jpg15.jpg13.jpg11.jpg12.jpg10.jpg1.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση 

                   


  

                   H AΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ                     

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

PDF

Ένα φεγγάρι αλλόκοτο" φώτισε χθες βράδυ, Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, τον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, μαγεμένο από τη μελωδική φωνή της Καλλιόπης Βέττα και την εξαίρετη μουσική του συνθέτη - ενορχηστρωτή Γιάννη Κ. Ιωάννου. Μαζί τους, στο βιολί, ήταν ο Κυριάκος Γκουβέντας.  

Το κοινό που «αγρύπνησε αντάμα», απόλαυσε μια μοναδική συναυλία, με τραγούδια από τον πρώτο δίσκο της Καλλιόπης Βέττα, με συνθέσεις του Γιάννη Κ. Ιωάννου, αλλά και από την μέχρι σήμερα πορεία της στον καλλιτεχνικό χώρο. Ακούστηκαν τραγούδια πολλών γνωστών ελλήνων συνθετών, με ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους του Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο ανήκει και το τραγούδι του τίτλου της εκδήλωσης.

Η Καλλιόπη Βέττα τραγούδησε με αγάπη και σε κλίμα συγκίνησης το φεγγάρι του τόπου της, το φεγγάρι της «Κοζάνης», ανάμεσα σε συντοπίτες, φίλους, συγγενείς και παλιούς συμμαθητές της, προς τους οποίους αφιέρωσε και κάποια από τα τραγούδια. Την ευχαριστούμε θερμά που επέλεξε, αποδεχόμενη την πρόσκληση της Εφορείας, να εμφανιστεί στην Κοζάνη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, στην φετινή Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, στηρίζοντας την προσπάθεια της Εφορείας για προβολή του Μουσείου.     

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο πλαίσιο του εορτασμού  της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, μια εκδήλωση – θεσμό για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πριν την έναρξη της συναυλίας έγινε η παρουσίαση - εγκαίνια της έκθεσης των έργων του Θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου, με ειδικό θέμα για το 2018 «Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω». Την παρουσίαση του project έκανε η επίκ.καθηγήτρια του ΤΕΕΤ - Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ζωή Γοδώση. Η έκθεση, με αφορμή το λαϊκό τελετουργικό δρώμενο των Λαζαρίνων, πραγματεύεται μέσα από φωτογραφική καταγραφή και βιντεοσκόπηση, την πρόσληψη του εθίμου από τις σύγχρονες γυναίκες της Αιανής, καθώς αυτό δεν φέρει την κοινωνική βαρύτητα που έφερε κάποτε, ερευνώντας παράλληλα την καθημερινότητά τους και τη σχέση τους με τον δημόσιο βίο. Η έκθεση,  θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

 

Παράλληλα, το κοινό είχε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να επισκεφθεί, με ελεύθερη είσοδο και υπό τη μαγεία της αυγουστιάτικης νύχτας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, να περιδιαβεί την ιστορία του τόπου και να θαυμάσει έργα τέχνης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

 


Τα έργα της έκθεσης καθώς και το έντυπο  του

Θερινού ΕικαστικούΕργαστηρίου από το site του

ΠανεπιστημίουΔυτικής Μακεδονίας μπορείτε να το δείτε από εδώ

  


 Την  αφίσα της εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώ

 Τo video της εκδήλωσης  μπορείτε να το δείτε εδώDSC_2127-min.jpgDSC_0908-min[1].jpgDSC_2117-min.jpgDSC_0908-min.jpgDSC_0897-min.jpgDSC_0885-min.jpgDSC_0873-min.jpgDSC_0846-min.jpgDSC_0872-min.jpgDSC_0834-min.jpgDSC_0824-min.jpgDSC_0830-min.jpgDSC_0810-min.jpgDSC_0816-min.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

Eν νυκτί..

PDF

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 31 Ιουλίου 2018, στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, η εκδήλωση «Έναστρες μουσικές αφηγήσεις», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ, «Εν νυκτί…», με θεματική τις ιστορίες της νύκτας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν για πρώτη φορά νύχτα, την Έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης και να απολαύσουν εναλλακτικές, φιλολογικού χαρακτήρα προσεγγίσεις των παλιότερων κυρίων εκθεμάτων, από τον Βασίλη Καραγιάννη, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Παρέμβαση».

Ξεχασμένες και χωρίς νόημα θεότητες της Αρχαιότητας, όπως η Ενοδία, πέτρινα και μαρμάρινα αγάλματα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, που φαντάζουν στα μάτια ειδικών και μη ως οικογένειες ή ζευγάρια, αλλά και (πιθανοί) καλλιτέχνες, όπως ο «Λύκος» της σαρκοφάγου από το Κέντρο Γρεβενών, που εξήπτε τη φαντασία νεανικών ματιών –  επισκεπτών του παλιού κτηρίου στέγασης της Βιβλιοθήκης Κοζάνης, συντρόφεψαν ευχάριστα το κοινό μέχρι αργά τη νύχτα, μαζί με τις μνήμες που ζωντάνεψε σε πολλούς η νυχτερινή παρουσία τους στο αρχοντικό.

Στη μαγεία της νύχτας βύθισαν στη συνέχεια το κοινό οι όμορφες μελωδίες που επέλεξαν οι «Περιπατητές βυθού», Δημήτρης Βαβλιάρας, Ζήσης Φτάκας και Στέλιος Μπούκος, επιτυχημένο μουσικό σχήμα από την Αιανή.


Σημειώνουμε, ότι το νεοκλασικό Αρχοντικό στο οποίο στεγάζεται η Συλλογή, όπως και γραφείο της Εφορείας, η οποία εδρεύει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, είναι γνωστό ως «Οίκος Κατσικά» και κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Αποτελεί δωρεά της Άννας Παναγιωτίδη στον Δήμο Κοζάνης, ο οποίος έχει παραχωρήσει τη χρήση του στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η Επανέκθεση εγκαινιάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016 και η Έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, κατά τις ώρες 8:00-15:00, με ελεύθερη είσοδο

 

 Την Αφίσα της εκδήλωσης μπορείτε  να την δείτε εδώ

DSC_0996.jpgDSC_0994.jpgDSC_0975.jpgDSC_0980.jpgDSC_0971.jpgDSC_0970.jpgDSC_0968.jpgDSC_0967.jpgDSC_0964.jpgDSC_0960.jpgDSC_0952.jpgDSC_0949.jpgDSC_0028.jpgDSC_0948.jpgDSC_0004.jpgDSC_0006.jpg

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΩΣ 31-10-2018

PDF

 

 

 

Ενημέρωση για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων των κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για το διάστημα 31 Ιουλίου – 31 Οκτωβρίου 2018.

 

Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων μπορείτε να το δείτε εδώ

 

ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ 2010

PDF

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

 

DSC_7327.JPGDSC_7315.JPGDSC_7279.JPGDSC_7267.JPGDSC_7163.JPGDSC_6546.JPGDSC_6555.JPGDSC_6495.JPGDSC_6444.JPGDSC_6487.JPGDSC_6228.JPGDSC_0527.JPGDSC_0521.JPGDSC_0459.JPGDSC_0459eik.jpgDSC_0455.JPGDSC_0440.JPG

 

 

 

! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης

18 Απριλίου 2019, στο Αρχοντικό

Γρηγορίου Βούρκα, στην Κοζάνη,

η έκθεση με τίτλο

«Περδίκα μου γραμμένη…»,

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Προβολή ταινίας

Η Αρχαιολόγος

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων

του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ
"Πρόσκληση για την  εκδήλωση"

οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία"Σάββατο 6 Απριλίου2019 ώρα 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής για περισσότερα πατήστε εδώ

'ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ' για περισσότερα πατήστε εδώ
Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 85 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.