title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ

PDF

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Διοργανώθηκε από το Γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με οικοδέσποινα της γιορτής την Υπουργό κ. Μυρσίνη Ζορμπά.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν 25 σημαντικές στιγμές του 2018, από τη Μακεδονία και Θράκη, από τον σύγχρονο πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Προηγήθηκε ανάλογη εκδήλωση στην Αθήνα, στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «πρόκειται για στιγμές που αποδεικνύουν ότι το όραμα, οι στόχοι, η γνώση, η συλλογική προσπάθεια, η συστηματική δουλειά και ο σχεδιασμός … μπορούν να μετατρέψουν μια στιγμή σε γεγονός.»

Συμμετείχαν 25 πολιτισμικοί φορείς, Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και εποπτευόμενοι Οργανισμοί και Ιδρύματα, φέρνοντας τους συμμετέχοντες και το κοινό σε επαφή με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, αρχαιολογικούς χώρους, μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, εικαστικά θέματα, αλλά και θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η εγγραφή του Τρανού Χορού της Βλάστης Εορδαίας στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος.

Τα επιλεγμένα από τους φορείς θέματα παρουσιάστηκαν με 3΄ video και 2΄ ομιλία από τους Προϊσταμένους των Εφορειών και των άλλων φορέων.

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, δια της  Προϊσταμένης της, Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, συμμετείχε με το θέμα «Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής». Η επιλεγμένη, ως σημαντική στιγμή – γεγονός του 2018, δράση, αφορούσε στο δύσκολο και ενδιαφέρον θέμα των νεολιθικών ειδωλίων, έτσι όπως αυτά παρουσιάστηκαν με βιωματικό τρόπο στην Ποντοκώμη, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτισμικής Κληρονομιάς, με θέμα ΠΟΛΕ(ε)ΙΣ. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η ΕΦΑ Κοζάνης, η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης, καθώς και ο Σύλλογος Κομμωτών Κοζάνης, που ζωντάνεψε την εικόνα της γυναίκας της Νεολιθικής εποχής, με βάση το εκπληκτικό σύνολο πήλινων γυναικείων ειδωλίων από την ανασκαφή στη θέση Σουλουκιά, στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην κοινότητα Ποντοκώμης, που είναι υπό μετεγκατάσταση, και σε όλες τις αρχαίες και σύγχρονες «πόλεις» της περιοχής, που αφανίζονται σταδιακά στα λιγνιτωρυχεία.

«Δεν είναι όλα εφήμερα» λοιπόν, και η εκδήλωση θα άξιζε να γίνει θεσμός...


Το video της εκδήλωσης που  πραγματοποιήθηκε στο κλειστό αμφιθέατρο Ποντοκώμης και είχε ως γενικό τίτλο «Ποντοκώμη Κοζάνης:  Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής». Μπορείτε να το δείτε  εδώ

Το video της εκδήλωσης  «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης .Μπορείτε να το δείτε  εδώ


IMG_20190331_142111.jpgIMG_20190331_140607.jpgIMG_20190331_132746.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση 

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

PDF

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ξεκινάει την υλοποίηση ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, για μαθητές της Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο «Περιήγηση στα μνημεία της Κοζάνης». Με αφετηρία την Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, περιηγούμαστε σε μνημεία της πόλης, ανακαλύπτουμε την τοπική ιστορία και τα πρόσωπα που είναι άμεσα συνυφασμένα με αυτήν και συνδέουμε το χθες με το σήμερα μέσα από δύο ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές:

1η Πολιτιστική Διαδρομή: Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν την νεώτερη ιστορία της πόλης μέσα από έναν περίπατο, με αφετηρία την Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης και την ιστορία του κτηρίου που τη στεγάζει. Επόμενος σταθμός μας είναι το Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μούκα και στη συνέχεια το Δημαρχείο, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας και το Ξενοδοχείο Ερμιόνειο. Η διαδρομή συνεχίζεται στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου και το Καμπαναριό, και αφού περάσει από το Βαλταδώριο Γυμνάσιο ολοκληρώνεται στο Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα.

2η Πολιτιστική Διαδρομή: Περιηγούμαστε στις αίθουσες της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης και γνωρίζουμε την παλαιότερη ιστορία της πόλης και ολόκληρου του νομού Κοζάνης. Εστιάζουμε στα ευρήματα του Ρωμαϊκού Τάφου – Ηρώου της οδού Αρκαδίου (πλησίον του Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης) και στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο.

 


 

ERASMUS_ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

PDF

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής επισκέφθηκαν την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Αιανής συνοδεύοντας αντιπροσωπείες σχολείων από το Βελεστίνο Μαγνησίας, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Σλοβακία και την Ισπανία. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Erasmus+/ Δράση KA229 «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών», με τίτλο “Food Ethos Course – Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής”, το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ι.Κ.Υ. και αποσκοπεί στην εισαγωγή της υγιεινής διατροφής στα σχολεία.

Αρχικά, τους επισκέπτες υποδέχτηκε η Προϊσταμένη της Εφορείας, Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη, απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αιανής Χρήστος Δακής. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι μαθητές του Γυμνασίου της Αιανής, οι οποίοι και ξενάγησαν στα αγγλικά τους παρευρισκόμενους στις αίθουσες του Μουσείου, κάνοντάς τους κοινωνούς στην ιστορία του τόπου.

Για το άρτιο αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε προηγήθηκε στενή συνεργασία, διάρκειας σχεδόν δύο μηνών, ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Γυμνάσιο της Αιανής και συγκεκριμένα ανάμεσα στην αρχαιολόγο της Εφορείας Κατερίνα Αναγνωστοπούλου και στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος, Χρήστο Γυλτίδη και Απόστολο Μαστρανέστη, σε ό,τι αφορά στα κείμενα, τον τρόπο παρουσίασης και απόδοσής τους αλλά και στην επίλυση διαφόρων θεμάτων που ανέκυπταν. Το χειροκρότημα και οι εκφράσεις θαυμασμού από όλους αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή για την κοινή προσπάθεια.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ομιλία στα αγγλικά, από την αρχαιοβοτανολόγο Δήμητρα Κοτσαχρήστου, με θέμα τα φυτικά κατάλοιπα της διατροφής κατά τα προϊστορικά χρόνια. Πιο αναλυτικά παρουσιάστηκαν  τα είδη των φυτών που καλλιεργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους του Ελλαδικού χώρου 7.000 χρόνια πριν από σήμερα, καθώς και οι αλλαγές και οι τυχόν συνάφειες των προϊστορικών ειδών και τροφίμων φυτικής προέλευσης με τη σύγχρονη διατροφή στην Ελλάδα. Τέλος, οι μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να μυηθούν στον κόσμο της αρχαιοβοτανικής από την αρχαιοβοτανολόγο Χαρούλα Στυλιανάκου με την παρουσίαση σπόρων, οι οποίοι διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα στα αρχαιολογικά στρώματα μέσω της απανθράκωσης και προέρχονται από προϊστορικούς οικισμούς του Νομού Κοζάνης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Κύρινας. Ευχαριστούμε το Γυμνάσιο Αιανής για τη συνεργασία του, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος, τον Διευθυντή του Γυμνασίου και κυρίως τα παιδιά που συμμετείχαν και δούλεψαν πολύ για το τελικό αποτέλεσμα (με σειρά παρουσίασης): Φρόσω Σιούστη, Νάνσυ Βαβλιάρα, Βάσω Τζέλλου, Νίκο Τότσκα, Ανέλια Ντέντσεβα, Αργυρώ Πάντζιου, Αστέριο Γκαραλιό, Μαρία Τρομπούκη, Ελευθερία Τσιόλα, Αναστασία Βαβλιάρα και Ευαγγελία Μητσιάκου.

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συμμετείχαν και παρακολούθησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κυρίως τους μαθητές  και να εκφράσει την ικανοποίησή της για την ενεργή συμμετοχή τους, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον παιδευτικό ρόλο του Μουσείου στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία.

vlcsnap-2019-02-14-13h59m45s339.jpg9. DSC_1699.jpg8. DSC_3919.jpg7. DSC_1688.jpg6. DSC_3909.jpg5. DSC_1674.jpg4. DSC_3900.jpg3. DSC_1673.jpg2. DSC_1669.jpg19. DSC_3976.jpg18. DSC_3967.jpg17. DSC_3964.jpg15. DSC_1715.jpg16. DSC_1726.jpg10. DSC_1702.jpg14. DSC_3939.jpg13. DSC_1707.jpg12. DSC_1705.jpg11. DSC_3933.jpg1. DSC_1665.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση


 

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2019

PDF

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης έκοψε χθες, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Στην κοπή της βασιλόπιτας παραβρέθηκε το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, ενώ η Προϊσταμένη της Εφορείας καλωσόρισε τους νεοδιορισθέντες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, προχωρώντας σε ένα σύντομο απολογισμό του έργου της χρονιάς που πέρασε, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Με ευοίωνες προϋποθέσεις ξεκινά το 2019 για την Εφορεία μας, καθώς το μόνιμο προσωπικό της αυξάνεται με εννέα νέους υπαλλήλους, φτάνοντας στους 37, από τους 28.

Το 2018 είχε ως βασικό στόχο την ανάδειξη και προβολή των μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητας της Εφορείας μας, αλλά και του έργου των υπαλλήλων της. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι μεγάλες σωστικές ανασκαφές, η προστασία των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό, κι αυτό το δείχνει μεταξύ άλλων και η αύξηση της επισκεψιμότητας κατά το 2018, σε σχέση με το 2017, στην Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης και κυρίως στο Αρχοντικό της Πούλκως στη Σιάτιστα, όπου ανήλθε στο θεαματικό ποσοστό του 120%. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, ωστόσο, παρατηρήθηκε στασιμότητα, κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά όλους.

Οι δράσεις – εκδηλώσεις που είχαν και συνεχίζουν να έχουν ως στόχο την προβολή των μουσείων, μνημείων και χώρων της Εφορείας, χαρακτηρίστηκαν από εξωστρέφεια,  αποσκοπώντας στην συνεργασία, ενημέρωση και επικοινωνία με διαφορετικές κάθε φορά ομάδες κοινού. Από τις δράσεις αυτές ξεχωρίζουν η Ημερίδα που οργανώσαμε για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, της οποίας ετοιμάζουμε και την άμεση, ηλεκτρονική καταρχάς, δημοσίευση των Πρακτικών, ο Αγώνας Δρόμου Απολλοδώρου και το Θερινό Εικαστικό Εργαστήρι. Ουσιαστική προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή κατεβλήθη επίσης με την δημιουργία 18 ταμπλό τα οποία παρέμεναν μέχρι τα τέλη του 2018 αναρτημένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας το σύνολο των μνημείων αλλά και τη δουλειά των υπαλλήλων της Εφορείας. Εικαστικές εκθέσεις, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και στο Αρχοντικό Γρ. Βούρκα, μουσικές εκδηλώσεις, στο Μουσείο Αιανής και στην Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης, αρκετές από αυτές σε συνεργασία και με άλλους φορείς, εμπλούτισαν το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Εφορείας. Για πρώτη φορά άνοιξε επίσης για το κοινό, στο πλαίσιο εκδήλωσης, ο Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς Εορδαίας.

Δεν έλειψαν, σε συνεργασία επίσης με άλλους φορείς, εκδηλώσεις που περιελάμβαναν και Πειραματική Αρχαιολογία, όπως η κατασκευή και το ψήσιμο αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και στο ΚΠΕ Βελβεντού, αλλά και η προσέγγιση της γυναίκας της Νεολιθικής εποχής, μέσα από τα ευρήματα της Ποντοκώμης, στα ορυχεία της ΔΕΗ.  Αξίζει να σημειωθεί επίσης μια πρωτοποριακή εκδήλωση που έγινε την Ημέρα των Μουσείων, με ψηφιακή ξενάγηση των ατόμων του Ειδικού Εργαστηρίου Κοζάνης, στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης.

Τέλος, με αισθήματα ανθρωπιάς και ελληνικής φιλοξενίας προσεγγίσαμε το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών και νέων που φιλοξενούνται στη Δομή της Αιανής, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως δεν επέλεξαν από καλό, με κίνδυνο της ζωής τους και μόνο με την ευχή των γονιών τους, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και τους δικούς τους. Ας τα καλοδεχτούμε λοιπόν, μπορεί και τα δικά μας παιδιά κάποιοι άλλοι γονείς να χρειαστεί κάποτε να τα φροντίσουν.

Σημαντικό τομέα δραστηριότητας της Εφορείας αποτελούν οι εκτεταμένες σωστικές ανασκαφές που διενεργεί στο πλαίσιο Μεγάλων Δημοσίων Έργων και κυρίως στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Μέσα από το ανασκαφικό έργο απασχολήσαμε και φέτος εκατοντάδες εργαζόμενους διάφορων ειδικοτήτων, με αυτεπιστασία, αναλαμβάνοντας δηλαδή όχι μόνο το επιστημονικό κομμάτι των έργων αλλά και το διοικητικό και λογιστικό, προσθέτοντας στην Υπηρεσία μεγάλο όγκο εργασίας και ευθύνης. Στις ανασκαφές αυτές δεχθήκαμε, επίσης, εκπαιδεύσαμε και μυήσαμε στην ανασκαφική μεθοδολογία και στη διαχείριση του αρχαιολογικού υλικού αρκετούς φοιτητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, με την καθοριστική συμβολή των εκτάκτων αρχαιολόγων, που αναλαμβάνουν κάθε φορά την καθημερινή επιτόπια επίβλεψη των εργασιών.

Τα ευρήματα των ανασκαφών στη ΔΕΗ,  στην λίμνη Πολυφύτου, στον Αγωγό Φυσικού Αερίου και αλλού, αλλά και τα αποτελέσματα των μελετών, που εκπονούνται από τους αρχαιολόγους της Εφορείας αλλά και από άλλους εξειδικευμένους ή μη επιστήμονες, προς τους παρέχεται από την Εφορεία κάθε δυνατή διευκόλυνση, παρουσιάστηκαν σε ενημερωτικές ημερίδες και επιστημονικά Συνέδρια. Γνωστοποιήθηκαν έτσι, στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό, τα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας στο νομό Κοζάνης και προωθήθηκε η επιστημονική έρευνα.

Παράλληλα, διεκπεραιώθηκε ένα πολυποίκιλο διοικητικό έργο, με κυρίαρχες τις υποθέσεις αδειοδότησης έργων πολιτών, ιδιωτικών Εταιρειών και Δημοσίου, καθώς και νομιμοποίησης γεωτεμαχίων, κατόπιν προηγούμενης επιτόπιας αυτοψίας. Οι σχετικές υποθέσεις ξεπέρασαν κατά το 2018 τις 800, με ταχύτατη  διεκπεραίωση, εξυπηρετώντας άμεσα εκατοντάδες πολίτες και φορείς. Επιπλέον, η Εφορεία μας διεκπεραιώνει σταθερά εδώ και χρόνια, μέσω της γραμματειακής υποστήριξης που έχει αναλάβει αρχαιολόγος της, υποθέσεις όλης της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες εισάγονται στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, με έδρα του την Κοζάνη. Παραδόσεις αρχαίων, άδειες κυριότητας και κατοχής αρχαίων, έλεγχος αρχαιοπωλείου, από τα μοναδικά στη Β. Ελλάδα, και υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, που χειρίστηκε η Εφορεία μας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, αποτελούν μέρος του έργου της.

Στα βυζαντινά μνημεία, ολοκληρώθηκε μετά από μακρά διαδικασία η υπόθεση αδειοδότησης της αποκατάστασης του ναού του Διλόφου στο Βόιο, η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αντιμετωπίστηκε άμεσα η υπόθεση του στεγάστρου του Ταξιάρχη Αιανής, που είχε καταστεί επικίνδυνο. Παράλληλα, εκπονήθηκε από το προσωπικό της Εφορείας ή από ιδιώτες μελετητές, σειρά μελετών και τεχνικών εκθέσεων, για την άμεση προστασία και ανάδειξη μνημείων σε όλο το νομό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δόθηκαν οι σχετικές κατευθύνσεις προς τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς ή άτομα. Εκπονήθηκαν επίσης μελέτες για ωρίμανση έργων προς ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Αναμένουμε έτσι σύντομα την ένταξη στο ΕΣΠΑ (ΟΧΕ) της αποκατάστασης του αρχαίου οικισμού της Αιανής αλλά και ενός πύργου του βυζαντινού Κάστρου Σερβίων.

Αξίζει να σημειωθεί η καθοριστική συμβολή της Εφορείας στο θέμα της μεταφοράς της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την  καταγραφή, αδειοδότηση και μεταφορά των αρχαιοτήτων που κατέχει, καθώς και με την ευθύνη επίβλεψης των εργασιών του Μουσείου της, την οποία αναλαμβάνει από φέτος.

Η συντήρηση αρχαιοτήτων του 2018 συμπεριέλαβε όχι μόνο κινητές αρχαιότητες, αλλά και άμεσες σωστικές επεμβάσεις σε μνημεία, όπως και προκαταρκτικές εργασίες και διοικητική διεκπεραίωση πολλών υποθέσεων.

Μέσα από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, που διενεργούνται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού αλλά και πολλών άλλων όμορων, κυρίως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής αλλά και στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, κατά το 2018 ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό της περιοχής εκατοντάδες μαθητές, που έφτασαν φέτος τους 2000.

Τέλος, σημειώνουμε ότι πολλές από τις δράσεις της Εφορείας προκαλούν το ενδιαφέρον των τοπικών, πανελλαδικών και διεθνών ΜΜΕ, προβάλλοντας την περιοχή και το έργο της Υπηρεσίας.

Όλα όσα ανέφερα συνιστούν ένα σημαντικό και πολυδιάστατο έργο, με πολλές ιδιαιτερότητες και μεγάλο βαθμό δυσκολίας, που επιτεύχθηκε, όπως κάθε χρόνο, με τη συνεργασία όλων μας, μονίμων και εκτάκτων υπαλλήλων της Εφορείας. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους, όπως και τα πάμπολλα επαινετικά σχόλια πολιτών και φορέων, που οφείλω να σας μεταφέρω. 

Θεωρώ πως έτσι πρέπει να πορευτούμε και κατά το 2019, με συνεργασία και δημιουργική διάθεση, εντοπίζοντας παράλληλα και αντιμετωπίζοντας τα αδύναμα σημεία, με ιδέες, λύσεις και προτάσεις που θα καταρτίσουμε όλοι μαζί.

Εύχομαι σε όλους υγεία και ευτυχία, αλλά και αύξηση των θέσεων μόνιμης και σταθερής εργασίας, για την στελέχωση της Εφορείας με όλο το απαιτούμενο για την εύρυθμη λειτουργία της προσωπικό.

Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, Προϊσταμένη ΕΦΑ Κοζάνης»


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ

DSC_3705.jpgDSC_0969.jpgDSC_0964.jpgDSC_0962.jpgDSC_0927.jpgDSC_0919.jpgDSC_0921.jpgDSC_0885.jpgDSC_0880.jpgDSC_0881.jpgDSC_0377.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση


 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2018

PDF

 

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 οι μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αιανής επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του.

Οι μικροί «τυμπανιστές» της Αιανής πλημμύρισαν με χριστουγεννιάτικες μελωδίες το Μουσείο και καλωσόρισαν μαζί με το προσωπικό τα Χριστούγεννα.

Το δέντρο στολίστηκε με τις παιδικές δημιουργικές χειροτεχνίες των μικρών μαθητών, που επιμελήθηκαν οι δάσκαλοί τους στο σχολείο, με υλικά που τους χορήγησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.


Στα παιδιά προσφέρθηκαν σοκολατένια εδέσματα από τους υπαλλήλους της Εφορείας και όλοι μαζί «μικροί και μεγάλοι εν δράσει», σας στέλνουν τις ευχές τους για χαρούμενες γιορτές γεμάτες υγεία και δημιουργικότητα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΑΝΗΣ

9.jpg8.jpg7.jpg6jpg.jpg4.jpg5.jpg1.jpg3.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση 


«Καλήν εσπέραν» στην αυλή της

Αρχαιολογικής Συλλογής της Κοζάνης

Ζέσταναν με το κέφι, τη χριστουγεννιάτικη διάθεση και τις μελωδικές φωνές τους την κρύα χειμωνιάτικη βραδιά της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου 2018, οι μαθητές του μουσικού συνόλου Βυζαντινής - Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, στην αυλή και την Έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης.

Η εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Καλήν εσπέραν…», συνδιοργανώθηκε από την ΕΦΑ Κοζάνης και το Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας.

Το κοινό που παραβρέθηκε απόλαυσε μια όμορφη μουσική βραδιά, με κάλαντα και άλλα μουσικά ακούσματα, με την επιμέλεια του κ. Ι. Ρουκούδη, ενώ είχε την ευκαιρία να δει ή να ξαναδεί τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται στη Συλλογή, προερχόμενα από κάθε γωνιά του νομού Κοζάνης.


Παρόμοιες εκδηλώσεις επιβεβαιώνουν σταθερά πως αρχαιότητες και νεολαία αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό μεταλαμπάδευσης του πολιτισμού μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

DSC_0752.jpgDSC_0741.jpgDSC_0722.jpgDSC_0694.jpgDSC_0687.jpgDSC_0675.jpgDSC_0669.jpgDSC_0657.jpgDSC_0637.jpgDSC_0638.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση 


Η ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 


 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

με τίτλο: Στο φως του φεγγαριού

"...παράθυρο ανοιχτό..."

19 Αυγούστου στις 21:00

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 123 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.