title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

2003

PDF

Μικρή έκταση και διάρκεια χρόνου είχαν οι σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά το 2003 στον Νομό Κοζάνης, αλλά εξαιρετική αρχαιολογική και ιστορική σημασία ώστε να επιβάλλεται η ανακοίνωσή τους.

1. Σέρβια

Η παράδοση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής μυκηναϊκών αγγείων και άλλων ευρημάτων με ένταξη στην Ύστερη Εποχή Χαλκού ή την Πρώιμη Εποχή Σιδήρου, υπήρξε η αιτία για τη διενέργεια σύντομης ανασκαφής σε 4 τάφους του 8ου-7ου αι. π.Χ., από τους οποίους ο ένας ήταν ασύλητος με κτερίσματα χάλκινα κοσμήματα και ένα πήλινο κάνθαρο.

2. Ρύμνιο

Η περιοχή του Ρυμνίου δεξιά του μέσο ρου του Αλιάκμονα, 5 χλμ. από την Αιανή και στην αρχή του τεχνητού φράγματος λίμνης Πολυφύτου, είναι γνωστή κυρίως για τις αρχαιότητες της Ύστερης Εποχής Χαλκού και της Εποχής Σιδήρου, λόγω της ανασκαφικής έρευνας που έχει διενεργηθεί, και λιγότερο για τις αρχαιότητες των μεταγενέστερων εποχών που αντιπροσωπεύονται επίσης και έχουν εντοπιστεί. Στη θέση Μπαχράμες, ανασκάφηκε αρχαϊκή ταφή με κτερίσματα 7 πήλινα αγγεία, μία χάλκινη φιάλη και σιδερένια δίδυμη περόνη.

 

3. Μεταμόρφωση

Στη Μεταμόρφωση και στον άξονα του δρόμου προς το Βατερό άρχισε η ανασκαφή νεκροταφείου αρχαϊκών χρόνων. Αποκαλύφθηκαν 15 λάκκοι ταφών, συλημένων από την αρχαιότητα και περισυλλέχτηκε ενδιαφέρουσα αττική κεραμεική με παραστάσεις κωμαστών, σειρήνων, αλόγων και λιονταριών του β΄ τετάρτου του 6ου αι. π.Χ.

4. Κοζάνη

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος κατά μήκος του δρόμου Κοζάνης-Φτελιάς στη θέση Μονή Αναλήψεως ή Κασλάς με την ανασκαφή συστάδας λακκοειδών τάφων της Ελληνιστικής Εποχής.

5. Καρυοχώρι

Στο νεκροταφείο της θέσης Ανατολή Καρυοχωρίου έγινε εκτεταμένη λαθρανασκαφή που μας οδήγησε τόσο στην περισυλλογή των αρχαίων που είχαν διασκορπιστεί και στην ανασκαφή δύο ασύλητων τάφων του 3ου αι. π.Χ. Το νεκροταφείο χαρακτηρίζεται από μεγάλη διάρκεια, που αρχίζει από την Εποχή Σιδήρου και φθάνει ως την Ελληνιστική, όμοια με τη νεκρόπολη της Αιανής, της Κοζάνης και το νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης.

 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

ΑΚΙΝΗΤΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 

ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2024

Πέμπτη 23 Μαΐου έως

Πέμπτη Κυριακή 26 Μαΐου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 

ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΪΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΩΝ-ΜΝΗΜΕΙΩΝ-
ΑΡΧ. ΧΩΡΩΝ
ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ  2024

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 69 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.