title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016-2023 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2008-2015

Ζωγραφική Έκθεση «Ομήρου Οδύσσεια» του Ακαδημαϊκού Δ. Κοκκινίδη

PDF

Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ακαδημαϊκού Δημοσθένη Κοκκινίδη με τίτλο «Ζωγραφικό Δοκίμιο - Ομήρου Οδύσσεια».

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1976 εκλέχθηκε καθηγητής της ίδιας Σχολής και διετέλεσε Πρύτανης από το 1979 έως και το 1982. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις και αναδρομική έκθεση του έργου του πραγματοποιήθηκε από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση ζωγραφικής οργανώθηκε από τη Λ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και από το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης Καισάρειας, με την εικαστική επιμέλεια του κ. Χάρη Κοντοσφύρη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τη μουσική επιμέλεια του κ. Βασίλη Κίτσου, Διευθυντή του Ωδείου Φλώρινας και με την απαραίτητη συμβολή των εργαζόμενων στο Μουσείο, κυρίως του αρχαιολόγου κ. Κώστα Μοσχάκη και του εργατοτεχνίτη κ. Στέλιου Γκούνα.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης απηύθυναν χαιρετισμό η Αν. Προϊσταμένη της Λ΄ ΕΠΚΑ κ. Χριστίνα Ζιώτα και ο Πρόεδρος του Αρχείου κ. Γιώργος Παπαθανασίου. Ο κ. Κοντοσφύρης αναφέρθηκε στο δημιουργό και το έργο του και ο κ. Κίτσος στη μουσική σύνθεση που συνοδεύει την έκθεση. Ο ίδιος ο ζωγράφος μίλησε με ενθουσιασμό για το Μουσείο και τις αρχαιότητες που εκτίθενται σ’ αυτό και αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας των έργων της συλλογής «Ζωγραφικό Δοκίμιο - Ομήρου Οδύσσεια».

Τα έργα είναι εμπνευσμένα από το ομηρικό έπος που αφηγείται το περιπετειώδες ταξίδι επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα του, «το λιόλουστο το Θιάκι». Ένα έπος γεμάτο συμβολισμούς και διδάγματα σχετικά με την ανθρώπινη πορεία προς την ολοκλήρωση, προς τον τελικό σκοπό, για την επίτευξη του οποίου ο δρόμος είναι πάντα δύσκολος. Οι πίνακες ενσωματώθηκαν στην έκθεση αρχαιοτήτων του Μουσείου, όχι με τη σειρά με την οποία αφηγείται τα γεγονότα ο Όμηρος στην Οδύσσεια αλλά με τρόπο ώστε τα προϊόντα του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού να «συνομιλούν» μεταξύ τους. Επιχειρήθηκε ένας πρωτότυπος και ενδιαφέρων συσχετισμός των ζωγραφικών έργων με αρχαία αντικείμενα, χώρους, πρακτικές, νοήματα και συμβολισμούς που αναδεικνύονται από τα εκθέματα του Μουσείου.

Διάρκεια Έκθεσης: 1 Ιουνίου-20 Ιουλίου

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 8:00-15:00

Σάββατο - Κυριακή 9:00-17:00

Πληροφορίες: 2461098800-1.

 

 

DSC_5512.JPGDSC_5520.JPGDSC_5531.JPGDSC_5535.JPGDSC_5536.JPGDSC_5551.JPGDSC_5579.JPGDSC_5589.JPGDSC_5610.JPGDSC_5620.JPG

!
Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

ΑΚΙΝΗΤΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 

ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2024

Πέμπτη 23 Μαΐου έως

Πέμπτη Κυριακή 26 Μαΐου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 

ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΪΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΩΝ-ΜΝΗΜΕΙΩΝ-
ΑΡΧ. ΧΩΡΩΝ
ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ  2024

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 99 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.