Τo περιβάλλον, φυσικό και κοινωνικό, εντάσσονται οι αρχαιότητες, ο άνθρωπος και ό,τι δημιούργησε, δηλαδή ο πολιτισμός του. Η χρήση του ορυκτού πλούτου από τον άνθρωπο δεν είναι φαινόμενο σύγχρονο, είναι αρχαίο και έχει συνδεθεί με την επιβίωσή του.
Από τα αρχαιολογικά ευρήματα συμπεραίνουμε αρμονία με τον ορυκτό πλούτο, καθώς και τη μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη των προϊστορικών κοινωνιών.
Όταν ξεκίνησε το 2008 η πρώτη διοργάνωση του Εργαστηρίου - Συμποσίου Γλυπτικής, σκοπός των διοργανωτών και των γλυπτών που συμμετείχαν ήταν η διερεύνηση των ιδιοτήτων των ντόπιων μαρμάρων (Τρανοβάλτου - Κοζάνης) τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί από την επιστημονική έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχαιότητα για την κατασκευή γλυπτών, ορισμένα από τα οποία σώθηκαν και εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
Το 2009 το Εργαστήριο - Συμπόσιο επέκτεινε τον προβληματισμό για τις αρχαίες τεχνικές, διερευνώντας πλέον και τη σχέση του χρώματος με το μάρμαρο, καθώς είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των αρχαίων γλυπτών επιχρωματιζόταν. Γλύπτες και ζωγράφοι πειραματίστηκαν πάνω στο μάρμαρο σε αρχαίες και σύγχρονες μεθόδους ζωγραφικής με υλικά προερχόμενα από τη φύση, με υλικά γνωστά από την αρχαιότητα και τέλος με σύγχρονα συνθετικά χρώματα.
Στο Εργαστήριο - Συμπόσιο Γλυπτικής που οργανώσαμε, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αιανής, για τρίτη φορά στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, συμμετέχει και πάλι ο Θάνος Καρώνης, ψυχή του συμποσίου, με μια νέα ομάδα γλυπτών, τον Οδυσσέα Τοσουνίδη, τον Φίλιππο Καλαμάρα και τους Νικόλαο Κυριαζίδη και Δημήτριο Παναγιώτου. Ο ζωγράφος Ντίνος Παλιάν συνεχίζει τους πειραματισμούς χρωματισμού των γλυπτών με τη μέθοδο της αυγοτέμπερας και της εγκαυστικής.
Για άλλη μια φορά, μαγικά, η καλλιτεχνική δημιουργία δίνει πνοή ζωής σε άψυχα υλικά...
Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη
Συντονιστής Θάνος Καρώνης
Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες :
Φ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ / Θ. ΚΑΡΩΝΗΣ / Ν. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ / Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ /
Ο. ΤΟΣΟΥΝΙΔΗΣ