title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016-2022

ΠΝΟΕΣ ΑΝΕΜΩΝ 2018

E-mail Εκτύπωση PDF

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης η επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός», με γενικό τίτλο (για το 2017-2018) «Πνοές ανέμων» και θέμα «Η συμβολή του αέρα στην κεραμική».

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού και με τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης. Έλαβε χώρα, την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού, και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Έλαβαν μέρος συνολικά 380 μαθητές από την Π.Ε. Κοζάνης. Συγκεκριμένα, στο Βελβεντό παρακολούθησαν την εκδήλωση 120 μαθητές, από το Γυμνάσιο Βελβεντού, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου. Στην Αιανή συμμετείχαν 260 μαθητές, από το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο Αιανής, το Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μεγδάνη, καθώς και το 19ο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να καταδείξει τη συμβολή του αέρα στο ψήσιμο και το τελικό αποτέλεσμα στην επιφάνεια των πήλινων αγγείων των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Σχετική ενημέρωση επί του θέματος και γενικότερα επί της  κεραμικής παραγωγής από την έναρξή της, γύρω στο 6.500 π.Χ., μέχρι σήμερα, έκανε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη. Στους μαθητές προσφέρθηκε από ένα αναμνηστικό καπέλο της Εφορείας και, ακολούθως, τους δόθηκε η δυνατότητα να πλάσουν και οι ίδιοι πήλινα χειροποίητα αγγεία, με ή χωρίς τη βοήθεια χειροκίνητου τροχού. Στην Αιανή παρακολούθησαν επιπλέον, με πολύ ενδιαφέρον, την κατασκευή τροχήλατων αγγείων με ηλεκτροκίνητο τροχό, από τον κεραμοπλάστη Βασίλη Βαρδαξή, πειραματιζόμενα και τα ίδια, με τη βοήθειά του, στην κατασκευή τους.

Η ΕΦΑ Κοζάνης ευχαριστεί θερμά το ΚΠΕ Βελβεντού, και ιδιαίτερα τον Διευθυντή Κώστα Σαμαρά, για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, τον κεραμοπλάστη Βασίλη Βαρδαξή, και την Π/βάθμια και Δ/βάθμια Εκπαίδευση της Π.Ε. Κοζάνης που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Εφορείας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στους μικρούς και μεγάλους μαθητές, με τους συνοδεύοντες καθηγητές και δασκάλους τους, που μορφοποίησαν με τα χέρια και την ψυχή τους τον πηλό, ζωντανεύοντας τεχνικές, πρακτικές και σχήματα του παρελθόντος.

Καταλυτική για την προετοιμασία και υλοποίηση της εκδήλωσης υπήρξε η συμβολή του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού της ΕΦΑ Κοζάνης, ιδιαίτερα των συντηρητών και του εργατοτεχνικού προσωπικού, που έπλασαν, στέγνωσαν και έψησαν τα αγγεία, διδάσκοντας παράλληλα στους μαθητές την «μαγική» τέχνη της κατασκευής αγγείων από πηλό.   


 

1.AIANH .jpg1.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg10.AIANH.jpg10.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg11.AIANH.jpg11.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg12.AIANH.jpg12.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg13.AIANH.jpg2.AIANH.jpg2.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg3.AIANH.jpg3.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg4.AIANH .jpg4.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg5.AIANH .jpg5.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg6.AIANH.jpg6.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg7.AIANH.jpg7.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg8.AIANH.jpg8.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg9.AIANH.jpg9.ΒΕΛΒΕΝΤΟ.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυσηH αφίσα της Εκδήλωσης
 

Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018 14:07 )  

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 2022

για περισσότερα πατήστε εδώΕΗΠΚ 2022 ΨΗΦΙΑΚΗ

ΔΡΑΣΗ «Τα άγνωστα Καμβούνια»  

για περισσότερα πατήστε εδώ


«Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό»

 ο Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς την Κυριακή 28 Αυγούστου 

 κατά τις ώρες 14:30-16:30 θα είναι 

 είσοδος στο κοινό ελεύθερη

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ 2022

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ

ΜΑΚΗ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ 21:00

THN ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

 ΣΤΟ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Όλη η Ελλάδα  ένας Πολιτισμός  2022               

 Παιδική Θεατρική Παράσταση 

27 & 28 Ιουλίου την Τετάρτη & Πέμπτη στις 9:00 μ.μ.

 στον Αύλιο χώρο του Αρχ. Μουσείου Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ

 


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 ΑΠΟ 26 ΕΩΣ 29 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε

 εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ  ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΤΟ  ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 90 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.