title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ-ΜΕΤΟΚΗ

Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου Κοζάνης κείμενο

PDF

Ο Μάης στο Πρωτοχώρι, μιας κοινότητας με προσφυγικό πληθυσμό, δεν συνδέεται τόσο με την αναγέννηση της φύσης. Πρωταγωνιστεί η 19η Μαΐου, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων των Πόντου. Ανάλογα είναι και τα τραγούδια τους.

 

Γενοκτονία Ποντίων – Νέοι Επιστήμονες

Σκηνοθεσία, εικονοληψία, editing : Τρύφωνας Δ. Ζήσης. Παραγωγή:

REC PRODUCTIONS 2018.

Ιστορικά Κείμενα: Αλεξιάδης Θωμάς, Δρ. Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού


Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου Κοζάνης έχοντας κατανοήσει το μεγάλο χρέος αλλά και την ευθύνη για την ανάδειξη της Ιστορικής Αλήθειας, με τη βοήθεια του αξιόλογου κυρίου Αλεξιάδη Θωμά, Δρ. Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, προχώρησε στην παραγωγή ενός αφιερώματος με Ιστορικά γεγονότα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στο βίντεο-αφιέρωμα παίρνουν μέρος νέοι επιστήμονες του Τοπικού Διαμερίσματος Πρωτοχωρίου Κοζάνης, στέλνοντας το μήνυμα, πως η γνώση είναι δύναμη και η αντίσταση ο μόνος τρόπος να μη χαθείς στο ρου της Ιστορίας. Σημαντικό για εμάς είναι να μιλήσουμε στις επόμενες γενιές μέσα από το διαδίκτυο, το χώρο που η νεολαία ξοδεύει το μεγαλύτερο χρόνο, για τις αλήθειες και τα ιστορικά γεγονότα που κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν. Το βίντεο είναι αφιερωμένο σ’ όλους όσους μέσα από το μαρτύριο τους μας δίδαξαν να αγωνιζόμαστε για την Πατρίδα, για την Αλήθεια, για τη Ζωή μας, με Πίστη, Αγάπη και Ελπίδα.

Εκ μέρους του Συλλόγου, η πρόεδρος Έφη Κατσόγιαννου - Τριανταφύλλου.

 

ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ ΠΡΩΤΟΧΩΡΙΟΥ

Τα Μωμοέρια σο Πορτοράζ! Tο αφιέρωμα - ντοκιμαντέρ του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Πρωτοχωρίου Κοζάνης!

Σκηνοθεσία, εικονοληψία, editing : Τρύφωνας Δ. Ζήσης. Εκτέλεση Παραγωγής : REC PRODUCTIONS 2018.

Επιμέλεια Παραγωγής : Έφη Κατσόγιαννου - Τριανταφύλλου


                                   

Το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων στο Τοπικό Διαμέρισμα Πρωτοχωρίου  του Δήμου Κοζάνης ο θεός Μώμος παίρνει σάρκα και οστά, οι δρόμοι των τοπικών διαμερισμάτων γεμίζουν με τους ήχους του αγγείου, της λύρας, με πολύ κόσμο, με όμορφες αναμνήσεις και με ευχές για «Υείαν, Ευλοίαν και Καληχρονίαν». Το δρώμενο των Μωμογέρων χάνεται στα βάθη των αιώνων, δεν είναι απλά προχριστιανικό αλλά προϊστορικό. Πέρασε απ’ όλους τους σταθμούς της Ιστορίας για να φτάσει στην Ελλάδα μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.      

Οι Μωμόγεροι είναι μία πολυσύνθετη ομάδα, που αποτελείται από τη χορευτική  ομάδα δώδεκα αντρών με την ομάδα των μουσικών με Αγγείον ή άσκαυλος και ποντιακή λύρα και επιπλέον των δύο αυτών ομάδων υπάρχει και η θεατρική ομάδα που αποτελείται αποκλειστικά από άντρες, οι οποίοι και υποδύονται τους διάφορους ρόλους. Κύρια πρόσωπα της θεατρικής ομάδας είναι οι δύο νύφες, που συμβολίζουν τη Δήμητρα και την Περσεφόνη. Επίσης, στη θεατρική ομάδα υπάρχει ο τσανταρμάς (αστυνομικός), ο διάβολος, ο γέρος και η γριά, ο γιατρός, ο δικαστής  και άλλοι ρόλοι που προστέθηκαν αργότερα στο δρώμενο. Όλη αυτή η ομάδα, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι σε όλο το χωριό και εκεί διαδραματίζονται αυτοσχέδιοι διάλογοι, τόσο με τον σπιτονοικοκύρη, όσο και με τον κόσμο που ακολουθεί σατιρίζοντας τα κακώς  κείμενα της εποχής.                                

Αξίζει να σημειωθεί πως το δρώμενο των Μωμογέρων  ενεγράφη αρχικά στην πρώτη θέση του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος και στη συνέχεια, στο Διεθνές Ευρετήριο της UNESCO. Αυτό αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες κινήσεις για τον Ελληνικό Πολιτισμό

Στόχος του αφιερώματος είναι να αναδείξουμε την ιστορική πλευρά του δρωμένου αλλά και τη σημασία που έχει για τον καθένα μας ξεχωριστά ώστε να μείνει άσβεστο ανά τους αιώνες. Για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν οφείλουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές, για τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές των προγόνων μας, για τους παππούδες μας, για τους γονείς μας, για τα παιδιά μας, για την Ιστορία μας. Ο Ποντιακός Ελληνισμός ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Πολλές απαντήσεις έρχονται μέσα από τη λαογραφία και το δρώμενο των Μωμογέρων που αποτελεί σταθμό για τον πολιτισμό μας. Χρέος μας, να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας ως άξιοι συνεχιστές με σεβασμό σε όλο τον πλούτο που κρατάμε στα χέρια μας.                           

 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

¨Πανούργα χήρα" θεατρικη

παράσταση στο Αρχαιολογικό 

Μουσείο Αιανής Σάββατο

 24 Ιουλίου 2021

για περισσότερα πατήστε εδώ

Οι θεατρικές παραστάσεις

¨Μνήμη"και

"Πεθαίνω σαν Χώρα"

για περισσότερα πατήστε εδώ

1o Μέρος του Θεατρικού Τρίπτυχου

« In Situ » με τίτλο "ΠΡΟΣΒΑΣΗ"

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Δράσεις  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

για περισσότερα πατήστε εδώ


Τα Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

στα Ψηφιακά Μουσεία

για περισσότερα πατήστε εδώ


«Νόσος και θεραπεία στον χρόνο» 

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 

Ψηφιακή Δράση με τίτλο 

«Νόσος και θεραπεία στον χρόνο» 

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΛΛΑΔΑ_2021

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 235 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.